Wereldwijde kunstverkopen weer op niveau van vijf jaar geleden

Wereldwijde kunstverkopen weer op niveau van vijf jaar geleden
Vooral duurdere kunstwerken konden op een grote belangstelling rekenen. – Chris Jackson/Getty Images

De wereldwijde kunsthandel heeft vorig jaar 67,8 miljard dollar inkomsten opgeleverd. Daarmee kon een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien worden gemeld. Dat blijkt uit een rapport van Art Basel en de UBS Group, gebaseerd op een enquête bij enkele honderden internationale galerijen en 2.700 vermogende kunstverzamelaars met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar, gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Europa. 

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde kunstverkopen stegen het voorbije jaar opnieuw uit tot boven het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd geregistreerd. Anderzijds kon volgens de analisten vorig jaar in de kunsthandel slechts van een gematigde groei gewag worden gemaakt. De Verenigde Staten bleven het voorbije jaar de grootste kunstmarkt van de wereld, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en China.

Verder herstel: De omvang van de internationale kunsthandel lag 6 procent boven de inkomsten van 64 miljard dollar die vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, konden worden genoteerd.

  • “De kunstverkoop situeerde zich het voorbije jaar opnieuw op het niveau dat vijf jaar geleden werd geregistreerd”, stipt onderzoeker Clare McAndrew tegenover de gespecialiseerde nieuwssite Artnews aan.
  • De Verenigde Staten hadden in de totale verkopen vorig jaar een aandeel van 45 procent. Daarmee bleef het land het voorbije jaar het belangrijkste centrum van de internationale kunsthandel.
    • De inkomsten stegen met 8 procent tot ongeveer 30,2 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien konden de Verenigde Staten daarbij hun marktaandeel nog met 2 procentpunt uitbreiden.
  • Op de tweede plaats stond het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van 18 procent. Hier kon de verkoop een stijging met 5 procent tot 11,9 miljard dollar aankondigen. De Britse kunstmarkt verwees daarbij China naar de derde plaats.
  • Het Chinese marktaandeel viel van 20 procent tot 17 procent terug. De Chinese verkopen daalden immers met 14 procent tot een niveau van 11,2 miljard dollar.
    • Die achteruitgang moet volgens McAndrew worden toegeschreven aan de strikte lockdown-maatregelen die het land hanteerde om de verspreiding van het virus Covid-19 te verspreiden.
    • Die ingrepen zorgden er immers voor dat China gedurende een langere tijd van de rest van de wereld werd geïsoleerd.

Topsegment presteert best: Niet alle sectoren van de kunstmarkt hebben volgens McAndrew echter op dezelfde manier van de heropleving kunnen profiteren.

  • Vooral het topsegment lijkt volgens haar van de verbeterde situatie de vruchten te hebben kunnen plukken.
    • Miljardairs kozen er daarbij volgens McAndrew vaak voor om in kunst uit de hogere prijscategorieën te investeren.
      • “Werken die bij verkopen een waarde van meer dan 1 miljoen dollar lieten registreren, bleken niet zelden veel populairder dan kunst uit lagere prijscategorieën”, luidt het.
      • “Die vaststelling lijkt een onderdeel van een trend op langere termijn, waarbij de meest vermogende partijen hun minder kapitaalkrachtige collega’s domineren.”
  • Berekend werd verder dat de kunstgalerijen het voorbije jaar in totaal een omzet van 37,2 miljard dollar realiseerden. Dat vertegenwoordigde een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien.
    • De grotere galerijen – met een jaarlijkse omzet van minstens 10 miljoen dollar – konden echter een groei met 19 procent melden. “Kleinere galerijen bleken het daarentegen aanzienlijk moeilijker te hebben”, voert McAndrew aan.
    • “Handelaars en verzamelaars werden met stijgende operationele uitgaven en oplopende logistieke kosten geconfronteerd. Dat weerspiegelde zich ook in de overeenkomsten met galerijen, waarbij steeds meer op kortingen werd aangestuurd.”
    • “Bij galerijen met een jaaromzet van maximaal 250.000 dollar vielen de inkomsten met 3 procent terug. Deze sector bleek het ook moeilijker te vinden om nieuwe kopers aan te trekken.”
  • Verder werd aangevoerd dat de openbare verkopen van kunstveilingen in totaal 30,6 miljard dollar inkomsten opleverden. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien.
    • Het cijfer lag wel nog altijd 11 procent hoger dan het niveau dat voor de uitbraak van de coronapandemie vier jaar geleden werd genoteerd.
    • De particuliere verkoop bij veilinghuizen bracht 3,8 miljard dollar op, tegenover 4,1 miljard dollar het jaar voordien.
  • Ondanks de algemene daling bleven ook hier de hoogste prijscategorieën goede prestaties neerzetten, ondanks de problemen die door de economisch moeilijke omstandigheden werden opgeworpen.
    • McAndrew wijst erop dat het aantal verkopen van kunstwerken met een prijsniveau van minstens 10 miljoen dollar bij de veilinghuizen een stijging met 12 procent kon melden.
    • “Dat moet gedeeltelijk worden toegeschreven aan de verkoop van een aantal collecties van belangrijke verzamelaars”, betoogt McAndrew, verwijzend naar onder meer de verzameling van wijlen Paul Allen, één van de oprichters van Microsoft, die een waarde van meer dan 1 miljard dollar vertegenwoordigde.
    • De verkoopvolumes van werken uit lagere prijscategorieën kenden echter een inkrimping tegenover het jaar voordien.
  • Vooral de verkoop van non-fungible tokens (NFT’s) moest het voorbije jaar, na een absolute hausse twee jaar geleden, een sterke achteruitgang slikken. Er werd in die sector het voorbije jaar een verkoop van bijna 1,5 miljard dollar genoteerd. Dat vertegenwoordigde een achteruitgang met 50 procent tegenover het jaar voordien.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.