Wereldwijde dividenden groeien opnieuw naar vroegere niveaus

Bedrijven zullen wereldwijd dit jaar ongeveer 1,39 biljoen dollar aan dividenden uitkeren. Dit betekent een stijging met 10,7 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een prognose van vermogensbeheerder Janus Henderson. De dividenden die dit jaar zullen worden uitgekeerd, zouden hierdoor uiteindelijk nog slechts 3 procent achterblijven op het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend.

In de loop van de volgende twaalf maanden zou volgens Janus Henderson ook dat laatste verschil worden weggewerkt.

Sterk herstel

“De dividenden, de uitbetalingen van de bedrijven aan hun aandeelhouders, kenden vorig jaar een zware terugval”, voert het persbureau Reuters aan. “Dat was gelinkt aan de uitbraak van de coronacrisis. Om hun financiële slagkracht te behouden, beslisten vele bedrijven om de betalingen aan hun aandeelhouders terug te schroeven. Ook vanuit de overheid werd er druk opgetekend om de dividenden te beperken. Momenteel kan echter een sterk herstel worden opgemerkt.”

Janus Henderson merkt daarbij op dat tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 33,3 miljard dollar aan betalingen afkomstig waren van bedrijven die de uitkering van dividenden hebben hervat. “Dat vertegenwoordigde driekwart van de totale groei die tegenover dezelfde periode vorig jaar kon worden geregistreerd”, stipt Janus Henderson aan.

In totaal werden wereldwijd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 471,7 miljard dollar aan dividenden uitbetaald. Dat vertegenwoordigde een stijging met 26,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Die betalingen lagen wel nog 6,8 procent onder de dividenden die tijdens het tweede kwartaal twee jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden opgetekend. Jane Shoemake, portefeuillemanager bij de vermogensbeheerder, voegt eraan toe dat de globale dividenden in de volgende twaalf maanden waarschijnlijk opnieuw dat vroegere niveau zullen bereiken.

Steun

“In tegenstelling tot de periode na de financiële crisis tien jaar geleden, lijkt het huidige herstel niet door een zwak banksysteem te zullen worden afgeremd”, beklemtoont Janus Henderson nog. “De beleidsmakers tonen immers de intentie om de economie fiscale en monetaire steun te blijven garanderen.”

De vermogensbeheerder wijst er daarbij op dat vorig jaar de door de toezichthouders opgelegde limieten op de bankdividenden een aanzienlijke impact hadden. Kredietverstrekkers waren immers verantwoordelijk voor de helft van de daling van de wereldwijde uitbetalingen. “Sindsdien zijn de beperkingen echter weggenomen”, luidt het.

Begin augustus kondigden Europese banken miljarden euro’s aan dividenden aan. “De banken in de Europese Unie hebben ook geprofiteerd van sterke prestaties in de stresstests van de Europese Centrale Bank”, merkt Janus Henderson op. “Europa maakt na de golf van opschortingen en annuleringen van dividenden vorig jaar een sterke heropleving door.”

“Tegelijkertijd zetten ook bedrijven in de Verenigde Staten en Canada hun betalingen verder. De snel stijgende grondstofprijzen stimuleerden de uitbetalingen door mijnbouwbedrijven, terwijl de industrie, de dienstverlening en de duurzame consumptiegoederen een sterke remonte lieten optekenen.”

“Defensieve sectoren – zoals telecom, voeding, detailhandel, huishoudelijke producten, tabak en farmaceutica – lieten een kenmerkend lage eencijferige groei optekenen.”

(evb)

Meer