Wereldwijde chipvoorraad onder druk door droogte in Taiwan

Vanaf morgen gaat Taiwan, dat te maken heeft met een knoert van een droogte, de watertoevoer aan fabrieken in sommige delen van het land beperken. Het eiland heeft een grote concentratie van belangrijkste chipbakkers, waardoor de toeleveringsketens van verschillende sectoren mogelijk onder druk komen te staan. 

Taiwan wordt geconfronteerd met de ergste droogte in 67 jaar. De reservoirs op het eiland staan op een gevaarlijk laag niveau. Chipmakers geraken er met moeite aan voldoende water voor hun gieterijen, momenteel voeren ze zelfs water aan per vrachtwagen. 

Watertoevoer beperken

Dat terwijl de globale chipproductie al onder druk staat, vooral in de auto-industrie is er een tekort aan bepaalde chips en halfgeleiders. Het tekort ontstond tijdens de lockdown toen chips massaal werden aangekocht voor de productie van laptops, videogameconsoles en televisies. Sommige autoproducenten hebben hun productie al moeten terugschroeven. Taiwan heeft al aanvragen gekregen vanuit de Verenigde Staten en Duitsland om het voorraadtekort aan autochips aan te vullen. 

Donderdag gaat het eiland de watertoevoer verder beperken in steden die centraal en zuidelijk gelegen zijn, aangezien de waterreservoirs er voor minder dan 20 procent gevuld zijn. Daar bevinden zich ook de belangrijke industrieparken. 

‘We hebben ons voorbereid op het ergste’, zei de Taiwanese minister van Economie aan Reuters. ‘We hopen dat bedrijven hun watergebruik met 7 tot 11 procent kunnen verminderen.’

Geen enkele typhoon

Afgelopen zomer werd er voor het eerst in 56 jaar geen enkele Typhoon geregistreerd op het eiland. Ook nadien heeft het zeer weinig geregend. Aangezien er ook de komende maanden weinig neerslag voorspeld wordt, zei de Taiwanese watermaatschappij dat het eiland ‘moeilijke momenten’ tegemoet gaat. 

Bij TSMC, ’s werelds grootste chipmaker voor contracten, zijn ze al begonnen met water per vrachtwagen aan te voeren voor sommige centrales. Aan Reuters zegt het bedrijf dat het zich voorbereidt op de toekomstige waternood, maar dat het voorlopig geen impact op de productie verwacht. Ook andere grote chipbakkers zoals Vanguard International Semiconductor Corporation en United Microelectronics Corp hebben contracten afgesloten met vrachtwagenbedrijven. 

Een chronisch watertekort op het eiland is voor de chipbakkers een oud zeer. Door hun ervaring hebben de bedrijven een proactief waterbeheer, en slagen ze er meestal in om productiebeperkingen te vermijden. Nu is de nood volgens de watermaatschappij wel zeer hoog. Bovendien is er al een tekort in de auto-industrie, en zitten Taiwanese chipmakers al aan hun limieten nadat ze het afgelopen jaar hun productie al fors uitgebreid hebben nadat de VS de Chinese chipproductie viseerde in het kader van de handelsoorlog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20