Nooit eerder werd zoveel steenkool verbruikt als dit jaar, met India en de EU als koplopers

Het wereldwijde steenkoolverbruik zal dit jaar een nieuw recordniveau bereiken. Indien er geen grotere inspanningen worden geleverd voor een uitstootarme economie, zal de consumptie ook de volgende jaren op datzelfde hoge peil blijven gehandhaafd. Dat staat in een rapport van het International Energy Agency (IEA).

Waarom is dit belangrijk?

Om op een duurzame economie te kunnen overschakelen, moet de productie en consumptie van steenkool wereldwijd drastisch worden teruggeschroefd. Een verdere doorbraak van een aantal alternatieve brandstoffen met een kleinere ecologische voetafdruk is dit jaar echter door een reeks gebeurtenissen sterk afgeremd.

Oorlog in Oekraïne mee aan basis groter steenkoolverbruik: Het internationale energiebureau wijst erop dat sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de wereldwijde leveringen van aardgas verstoord zijn geraakt.

  • Deze beperkte bevoorrading heeft de gasprijzen sterk doen stijgen. Dat heeft verscheidene landen ertoe gebracht dit jaar hun toevlucht te nemen tot de relatief goedkopere steenkool.
  • Hittegolven en een gebrek aan neerslag hebben bovendien in een aantal regio's de vraag naa
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20