Virus maakt 150.000 slachtoffers wereldwijd, België voert macabere internationale rankings aan

Sinds het begin van de pandemie bezweken al 156.064 mensen aan de gevolgen van besmetting met het nieuwe coronavirus. Dit volgens het datacentrum van de gerenommeerde medische universiteit John Hopkins

Het SARS-Cov-2-virus heeft in een viertal maanden al zes keer meer slachtoffers geëist dan het globale terrorisme op een jaar. Het uiterst besmettelijke coronavirus veroorzaakte in iets meer dan een trimester evenveel doden als tabak in België, in 10 jaar tijd.

Volgens de interactieve kaart van de John Hopkins Universiteit zijn er (op zaterdagnamiddag) 2.273.382 bevestigde gevallen van besmetting op de hele planeet. Door een globaal tekort aan testcapaciteit ligt het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk een pak hoger.

België trieste wereldleider

België voert twee zeer triestige statistieken aan. Ons land heeft de hoogste verhouding tussen bevestigde besmettingen en sterfgevallen. Maar liefst 14,3 procent van het aantal bevestigde gevallen, overleeft het niet.

Nog een ongemakkelijke waarheid: Per 100.000 inwoners heeft ons land het hoogste aantal doden te betreuren ter wereld. Meer dan Spanje en Italië, de landen waarvan iedereen de voorbije maanden de gruwelbeelden zag.

Grafiek: Verhouding tussen bevestigde gevallen en sterfgevallen. Bron: John Hopkins University
Grafiek: Aantal doden per 100.000 inwoners. Bron: John Hopkins University

Volgens het kenniscentrum verantwoordelijk voor de rapportering, Sciensano, komen die ‘eerste plaatsen’ deels door onze manier van tellen. Ook overlijdens waarvan men enkel vermoedt dat ze aan Covid-19 gelinkt zijn worden meegeteld, bijvoorbeeld in woonzorgcentra. Premier Wilmès zei dit weekend nog in een interview aan De Standaard, dat ‘het aantal slachtoffers dat aan dit virus toegeschreven wordt, te hoog is’.

‘Een betrouwbare vergelijking is heel moeilijk te maken’, zegt ook viroloog Steven Van Gucht. ‘Aangezien verschillende landen verschillende rapporteermethodes hebben.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20