290 sterfgevallen door corona, crisiscentrum dringt aan: ‘Isoleer jezelf zodra je symptomen vertoont’

De voorbije 24 uur zijn er 290 Belgen gestorven aan aan Covid-19. Het aantal bevestigde besmette gevallen is met 1.045 gestegen tot 37.183. Die cijfers werden meegedeeld door het crisiscentrum tijdens de dagelijkse persbriefing over de coronacrisis.

Het voorbije etmaal zijn er 303 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Zo’n 387 patiënten mochten het hospitaal verlaten.

Dat betekent dat er op dit moment 5.069 patiënten gehospitaliseerd zijn vanwege het coronavirus, dat zijn er 92 minder dan gisteren.

Daarvan liggen 1.119 zieken op intensieve zorgen. Dat is een daling van 21 tegenover gisteren.

Van de 290 sterfgevallen zijn 93 patiënten overleden in het ziekenhuis. Een grote meerderheid van de overlijdens viel de afgelopen 24 uur echter te betreuren in de rusthuizen. In totaal zijn er al 5.453 landgenoten bezweken aan het virus.

Peiling Sciensano

Tijdens de dagelijkse persconferentie werden ook de resultaten van een enquête uitgevoerd in opdracht van Sciensano.

Daaruit bleek dat 90 procent van de bevolking zich voldoende geïnformeerd vindt over de kenmerken van het virus SARS-Cov-2, over de ziekte Covid-19, en over de gevolgen van de pandemie.

Ook kwam uit het onderzoek naar boven dat een meerderheid van de bevolking de isolatiemaatregelen opgelegd door de overheid respecteert.

‘Isoleer jezelf van zodra je symptomen vertoont!’

De belangrijkste bevinding was echter dat slechts 20 procent van de personen die naar de huisarts bellen omdat ze die symptomen vertonen, zoals een droge hoest en/of koorts, zich al op eigen initiatief geïsoleerd hadden.

Dat betekent dat 80 procent zich niet op eigen houtje isoleert van anderen zodra ze symptomen vertonen. Dat is zeer problematisch volgens de experts van het crisiscentrum.

‘Mensen zijn meestal het meest besmettelijk tijdens het vertonen van die eerste symptomen. Op dat moment wordt er enorm veel virus in het lichaam aangemaakt. Die vroege zelfisolatie is cruciaal om de verspreiding van het virus te stoppen’ wou viroloog Steven Van Gucht duidelijk benadrukken.

‘Die gezamenlijke inspanning is essentieel op het virus te verslaan. Isoleer jezelf onmiddellijk zodra je symptomen vertoont, vermijd alle contact met andere personen, en bel dan naar uw huisarts.’ Een duidelijke oproep één van ’s lands belangrijkste virusbestrijders.

Bron: Sciensano
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20