De gids voor zelfisolatie: 4 tips van een astronaut

Astronauten weten als geen ander wat totale isolatie is en hoe je daar het beste mee omgaat. Een Amerikaanse astronaut heeft dan ook vier sleuteltips om de quarantaine door te komen.

De Amerikaanse astronaut Scott Kelly gaf tekst en uitleg bij zijn verblijf en relatieve isolatie in het ISS, waar hij ooit een rotatie van 1 jaar deed. Op het ISS zijn standaard 6 astronauten aanwezig. Ze zijn dus voor alles op elkaar aangewezen en kunnen moeilijk contact houden met de buitenwereld.

1. Structuur

U wordt er de laatste tijd mee om de oren geslagen, maar structuur is belangrijk, benadrukt ook Kelly. ‘Als je werkt op de plaats waar je woont, dan kan je werk letterlijk alles beginnen opslorpen. Dus zorg voor structuur, ga alle dagen rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd op. Zorg ook voor geografische structuur: doe dezelfde taken altijd op dezelfde plaats.’

2. Maak tijd voor iets leuk

Ook op het ISS kan u veel plezier hebben. En dat moet ook, volgens Kelly, zelfs als dat een beetje artificieel aanvoelt. Zo organiseerden de astronauten tot twee maal toe een bingewatchmarathon voor Game of Thrones, met snacks en drankjes. Vergeet dus niet om ook in quarantaine uzelf even te verwennen.

3. Natuur

Bij ons mag het nog, maar zelfs in het ISS deden de astronauten een poging om de natuur dichterbij te brengen. Kelly zijn mede-astronauten deden dat ook, door bijvoorbeeld naar wat bos- of zeegeluiden te luisteren. Ook voor ons geldt dat we buiten mogen om een luchtje te happen en dat kan Kelly alleen maar aanraden.

4. Hobby

Werken is niet alles. Zelfs als u van thuis uit kan werken, laat u dat dus best niet uw leven overheersen. Een uur of meer per dag uittrekken voor uw hobby, kan best. Of misschien leert u iets nieuws. Zelfs op het ISS speelden astronauten gitaar of lazen ze een boek. Dan moet dat in uw zetel ook lukken, toch?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20