Wereldprimeur: KLM-toestel vliegt op duurzame kerosine

In Nederland is voor het eerst een vlucht uitgevoerd met een toestel dat vliegt op duurzame synthetische kerosine. Het gaat om een wereldprimeur, zo heeft de Rijksoverheid bekendgemaakt. Voor de vlucht is een KLM-toestel gebruikt, dat vloog op de door Shell geproduceerde kerosine.

Het nieuws over de geslaagde proef werd bekendgemaakt op de internationale conferentie over duurzame synthetische luchtvaartbrandstoffen (SAF) in Den Haag. De Nederlandse Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf daar een toelichting en sprak genodigden toe.

Duidelijk werd dat de vlucht eind vorige maand is gemaakt. Het vliegtuig vloog van Schiphol naar Madrid en werkte op 500 liter duurzame synthetische kerosine, die bij de rest werd gevoegd. Oliegigant Shell produceerde de brandstof in Amsterdam en gebruikte daarvoor CO2, water en hernieuwbare energie uit zon en wind.

Trots

KLM-baas Pieter Elbers is “trots” op de gang van zaken. “De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is een van de grootste uitdagingen in de luchtvaart. Deze eerste vlucht op synthetische kerosine laat zien dat het in de praktijk mogelijk is en we voorwaarts kunnen.” Ook Shell is blij met de huidige ontwikkeling.

Nederland wil de ontwikkeling en toepassing van duurzame luchtvaartbrandstoffen (biobrandstoffen en synthetische kerosine) stimuleren zodat er in Europa in 2050 volledig met duurzame brandstof kan worden gevlogen. De regering steunt verschillende initiatieven die daaraan bijdragen. Zo wordt bijvoorbeeld in Delfzijl een fabriek gebouwd voor duurzame biokerosine. “Deze veelbelovende innovatie zal de komende decennia van groot belang zijn om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen”, laat minister Van Nieuwenhuizen weten. “Het is geweldig dat we in Nederland als eerste hebben laten zien dat dit kan: een groot compliment voor alle betrokkenen”, reageert ze op de vlucht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20