Wereldprimeur: een compleet oog is geënt op een mens, met de hulp van een Belgisch bedrijf

Deze donderdag kondigde een ziekenhuis in New York aan dat een van zijn teams de eerste succesvolle transplantatie ter wereld van een compleet oog heeft uitgevoerd. Hoewel de patiënt nog geen zicht heeft herwonnen, wordt de operatie als zeer veelbelovend beschouwd voor de toekomst.

Waarom is dit belangrijk?

Chirurgen zijn al jaren in staat om hoornvliezen te transplanteren, maar tot nu toe waren ze er niet in geslaagd om een compleet oog te transplanteren. Deze operatie wekt grote hoop voor mensen die het zicht in een oog hebben verloren, en zelfs voor degenen die blind zijn geboren.

De essentie:

  • Sommigen zullen misschien betreuren dat de patiënt zijn zicht nog niet heeft teruggekregen. Maar de wetenschappelijke gemeenschap is unaniem: dit is een aanzienlijke vooruitgang.

De details: 140 gezondheidsprofessionals werkten 21 uur lang.

  • De operatie vond eind mei plaats bij NYU Langone Health. Met meer dan 140 chirurgen, verpleegkundigen en gezondheidsprofessionals duurde de operatie 21 uur.
  • Bijna zes maanden later meldt het universitair medisch centrum dat de transplantatie een succes was.
  • De 46-jarige patiënt had in 2021 zijn linkeroog verloren als gevolg van een krachtige elektrische schok in het gezicht. Naast een nieuw oog onderging hij ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie.
  • De man heeft zijn zicht nog niet herwonnen, maar artsen merken vandaag veelbelovende tekenen van oculaire gezondheid op. Het getransplanteerde oog handhaaft een normale oogdruk en heeft een directe bloedtoevoer naar het netvlies. Bovendien wijzen de resultaten erop dat er “mogelijkheid bestaat van enige communicatie tussen [het oog] en de hersenen”, volgens Dr. Eduardo D. Rodriguez, de directeur van het team dat de operatie heeft uitgevoerd.

Een Belgisch bedrijf in het middelpunt van de operatie.

  • In haar verklaring bedankt het Amerikaanse ziekenhuis twee bedrijven voor hun bijdrage: DePuy Synthes (Johnson & Johnson) en Materialise. Deze laatste is gevestigd in Leuven.
  • De technologieën van het Belgische bedrijf werden gebruikt om een ​​3D-model te ontwerpen vóór de operatie. “Chirurgen konden zo virtueel de operatie voorbereiden en verschillende scenario’s visualiseren”, legde Kristof Sehmke, woordvoerder van Materialise, uit aan Belga.

Dit zou zelfs kunnen werken bij mensen die blind zijn geboren.

Uitleg: waarom dit een veelbelovende vooruitgang is.

  • Tot nu toe was zo’n operatie nog nooit uitgevoerd. De obstakels voor een volledige oogtransplantatie zijn talrijk. Regeneratie van de oogzenuw, vermijding van immuunafstoting en herstel van de bloedstroom naar het netvlies behoren tot de meest complexe uitdagingen.
  • “Het feit dat we de eerste volledige oogtransplantatie met een gezicht hebben volbracht, is een fantastische prestatie die velen al lang als onmogelijk beschouwden”, benadrukte Rodriguez.
  • “We hebben een grote stap voorwaarts gezet en de weg vrijgemaakt voor het volgende hoofdstuk om het zicht te herstellen”, voegde de chirurg eraan toe. “Er zijn miljoenen mensen die hun zicht hebben verloren. We beweren niet dat we dat vandaag gaan oplossen. Maar we zijn er zonder twijfel een beetje dichterbij gekomen.”
  • De prestatie wordt toegejuicht door andere experts op het gebied. In het verleden zijn er al volledige oogtransplantaties uitgevoerd bij kleine dieren, en sommige herwonnen op zijn minst gedeeltelijk hun zicht. Maar het repliceren van zo’n prestatie bij mensen vereiste het combineren van “veel verschillende methoden”, legde Kia Washington uit, die al 10 jaar aan deze kwestie werkt aan de Universiteit van Colorado, aan AFP.
    • Verheugd over deze operatie gelooft ze dat het zelfs op een dag mogelijk zal zijn om het zicht te geven aan iemand die blind is geboren. “Ik denk dat dit zal gebeuren in de komende decennia”, voorspelde ze.
De ontvangende patiënt Aaron James en Dr. Eduardo D. Rodriguez, die het team leidde. (NYU Langone Health)

(nd/cv)

Meer