Musk overweegt twee van “zijn” uitvindingen te combineren: “Luke Skywalker-oplossing is onderweg”

Neuralink opende deze week zijn wervingsproces voor menselijke proefpersonen voor zijn hersenimplantaten. Elon Musk, medeoprichter en CEO, barst van enthousiasme. Voor hem kan dit zeer controversiële apparaat de mensheid effectief beschermen tegen de gevaren van artificiële intelligentie.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het indrukwekkende succes van de publieke lancering van ChatGPT, zijn er veel waarschuwingen geuit over de mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie. En een van de meest uitgesproken critici is Elon Musk, die desondanks zelf ook investeert in AI. Ondanks de talloze controverses beweert hij dat hij probeert onze beschaving te beschermen.

In het nieuws: Musk is dol op Neuralink. Na de lancering van het wervingsproces voor menselijke testers voor de eerste klinische proef van Neuralink, sprak Elon Musk vol optimisme over zijn speeltjes.

De details: Wat heeft hij gezegd?

 • Op X deelde Musk snel de publicatie van Neuralink over het onderwerp. “Het heeft uiteindelijk het potentieel om alle lichaamsbewegingen te herstellen,” schreef hij.
 • “Op de lange termijn hoopt Neuralink een rol te spelen in het verminderen van de beschavingsrisico’s die verband houden met AI door de menselijke-AI (en intermenselijke) bandbreedte met vele orden van grootte te verbeteren,” voegde hij eraan toe.
 • Hij nodigde zijn volgers uit om zich voor te stellen wat er zou gebeuren als iemand als Stephen Hawking van zo’n technologie had kunnen profiteren.
 • Voor degenen die nog niet zagen waar hij naartoe wilde, voegde Musk de daad bij het woord: “Wanneer een Neuralink wordt gecombineerd met de ledematen van de Optimus-robot, kan de Luke Skywalker-oplossing werkelijkheid worden.” Een video van de robotarm van het Star Wars-personage werd getoond.

“Cyborg met ongelooflijke capaciteiten”

De uitleg: Neuralink + Optimus.

 • Aan de ene kant is er Neuralink. Zoals we gisteren in detail hebben uitgelegd, streeft het bedrijf er in eerste instantie naar mensen met tetraplegie of visuele beperkingen in staat te stellen een computer muis en toetsenbord te gebruiken via hersenimplantaten. Wat hun communicatiemogelijkheden zou vergroten.
 • Aan de andere kant staat Optimus. Een humanoïde robot ontwikkeld door het meest bekende bedrijf van Musk, Tesla. Het is bedoeld om mensen te assisteren en repetitieve taken uit te voeren, en het is beloofd voor minder dan $20.000, met leveringen gepland binnen 2 tot 4 jaar.
 • Het is niet de eerste keer dat Musk zijn intenties heeft geuit om ooit de vooruitgang van Neuralink en Optimus te combineren. Slechts twee maanden geleden, tijdens de presentatie van Tesla’s prestaties voor het tweede kwartaal, sprak hij al over dit idee.
  • “Door een Neuralink-implantaat te combineren met een robotarm of -been voor een geamputeerde persoon, denken we dat we een cyborg met ongelooflijke capaciteiten kunnen creëren”, zei hij, geciteerd door de website Tesmanian.
  • Een robotarm zou op de lange termijn potentieel van betere kwaliteit kunnen zijn dan een biologische, voegde hij eraan toe.

Conclusie: Het is op dit moment moeilijk te zeggen of Musk in een fantasiewereld verkeert, of dat zijn ambities haalbaar zijn. Sommige experts denken dat hij volledig zal mislukken, terwijl anderen geloven dat hij daadwerkelijk een revolutie kan ontketenen in de beide onderzoeksdomeinen, zowel voor Neuralink als voor Optimus. Eén ding is zeker: de weg is lang en bezaaid met obstakels. Technisch gezien, maar ook ethisch.

(kg/evb)

Meer