Wereldhandel herstelt beter dan verwacht van pandemie (WTO)

De wereldhandel herstelt beter dan verwacht van de coronapandemie. Volgens nieuwe schattingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen de internationale handelsvolumes in 2021 stijgen met 8 procent, zo meldde ze woensdag in Genève. Eerder werd er nog gerekend op een herstel van 7,2 procent. Daarnaast verwacht de WTO dit jaar een wereldwijde economische groei van 5,1 procent, na een daling van 3,8 procent in 2020.

De daling van het goederenverkeer was in 2020 met -5,3 procent bovendien niet zo dramatisch als aanvankelijk gevreesd. In eerdere prognoses, in oktober, had de WTO nog een daling met 9,2 procent naar voren geschoven. Volgens de Wereldhandelsorganisatie kunnen de beter dan verwachte economische resultaten gedeeltelijk worden verklaard door de aankondiging in november van nieuwe COVID-vaccins aangezien dat het vertrouwen van de bedrijven en de consumenten heeft gestimuleerd. Ook de vele en omvattende steunmaatregelen die in verschillende landen werden genomen, hebben een positieve impact gehad, luidt het.

De organisatie wees er voorts op dat door een doeltreffende corona-aanpak de impact van de economische recessie in China en andere Aziatische economieën beperkt is gebleven, waardoor zij konden blijven importeren. Dat heeft bijgedragen aan de ondersteuning van de wereldwijde vraag en heeft mogelijk een stevigere daling van de handel in goederen kunnen voorkomen. De WTO onderstreepte dat het van essentieel belang is om de internationale markten open te houden, opdat de economieën zich na deze crisis snel zouden kunnen herstellen. De pandemie blijft wel zijn schaduw werpen op de economie. ‘COVID-19 blijft de grootste bedreiging vormen voor de handelsprognose, want nieuwe besmettingsgolven kunnen elk verhoopt herstel snel ondermijnen’, stelde WTO-topvrouw Ngozi Okonjo-Iweala. Ook wees ze op het belang van een snelle en evenwichtige verdeling van de vaccins. ‘De productiecapaciteit van vaccins moet worden uitgebreid, ook in ontwikkelingslanden’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20