Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een te snelle terugkeer naar het normale leven

Mike Ryan, expert noodsituaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft maandag tijdens een persconferentie gewaarschuwd dat sommige landen te snel willen terugkeren naar een normale situatie. Hij verwees daarbij onder meer naar de opkomst van de deltavariant van het coronavirus in verschillende gebieden.

Waarom is dit belangrijk?

De overheden wereldwijd zijn volop bezig met hun bevolking te vaccineren tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagnes gaan doorgaans gepaard met een versoepeling van de coronamaatregelen. In ons land zijn onder meer de horecazaken opnieuw open en moeten we niet langer een avondklok respecteren. De opkomst van de deltavariant kan weliswaar roet in het eten gooien. De WHO roept daarom op om voorzichtig te zijn met de versoepelingen.

Volgens Ryan is het nog te vroeg om te kunnen spreken van een terugkeer naar een situatie zoals het was voor de start van de coronacrisis. Hij zei tijdens een persconferentie maandag dat een nieuwe golf van infecties om de hoek zou kunnen loeren en dat voor een groot deel van de wereld de pandemie nog maar net begonnen was.

Half miljoen Europese besmettingen per week

“In alle landen van Amerika, hebben we nog steeds bijna een miljoen gevallen per week”, zei hij. “En hetzelfde in Europa… met een half miljoen gevallen per week. Het is niet alsof de pandemie voorbij is.” Diezelfde dag heeft Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, versoepelingen aangekondigd op 19 juli. Dat terwijl het aantal besmettingen in zijn land blijft stijgen.

Boris Johnson zei dat het Verenigd Koninkrijk “een evenwicht moet vinden” tussen het risico op ziekte als gevolg van Covid-19 en de schade als gevolg van de voortzetting van wettelijke beperkingen. “De coronamaatregelen beginnen, zowel financieel als mentaal, hun tol te eisen bij de Britse bevolking”, zei hij.

Ook elders in de wereld zitten de coronabesmettingen in de lift. Zo zei Matshidiso Moeti, de directeur voor Afrika van de WHO, dat “de snelheid en de omvang” van de derde coronagolf op het continent “ongeëvenaard zijn”. Rusland meldde dinsdag dan weer dat er de afgelopen 24 uur een recordaantal coronadoden (737) zijn gevallen. Het aantal coronabesmettingen in het land is de afgelopen maand verdubbeld. Begin juni was er nog sprake van zo’n 9.000 besmettingen per dag. Vandaag zijn dat er 24.000.

Deltavariant en versoepelingen

Het toenemend aantal besmettingen is onder meer het gevolg van de nieuwe deltavariant en de wereldwijde versoepelingen van de coronamaatregelen. Intussen hebben sommige landen, zoals Israël en Portugal, enkele versoepelingen teruggedraaid. Dat staat dus in schril contrast met de beslissing van de Britse premier.

Deskundigen zeggen dat meer dan 80 procent van de bevolking van een land moet worden ingeënt om de ziekte onder controle te krijgen. De deltavariant is nu verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van alle nieuwe infecties in het Verenigd Koninkrijk en ongeveer 30 procent in de Verenigde Staten. Studies hebben al aangetoond dat de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen die variant van het coronavirus.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20