Eerste coronavaccin op basis van DNA haalt effectiviteit van 67 procent

Het Indiase Cadila Healthcare heeft een coronavaccin ontwikkeld op basis van DNA. De entstof haalt een effectiviteit van 67 procent tegen besmetting met het coronavirus. Op basis van die resultaten wil het bedrijf een markttoelating aanvragen in het Aziatische land.

Uit het fase 3-onderzoek bij meer dan 28.000 proefpersonen blijkt volgens het bedrijf een werkzaamheid van 67 procent. Dat is een stuk lager dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, maar wel beter dan het vaccin van CureVac bijvoorbeeld.

Volgens het Indiase bedrijf werd de studie uitgevoerd tijdens de piek van de tweede coronagolf in het land “waardoor de effectiviteit tegen de nieuwe varianten, voornamelijk de deltavariant, is bewezen”. Het is echter niet duidelijk of het bedrijf de werking op afzonderlijke varianten heeft onderzocht en ook het aantal infecties waarop de werkzaamheid werd gebaseerd, werd niet meegedeeld.

Cadila is van plan om zowat 120 miljoen doses per jaar te produceren van het coronavaccin, waarvan drie doses nodig zijn en dat in de huid ingespoten wordt. Net als mRNA-vaccins eerder is een vaccin op basis van DNA nog nooit op grote schaal gebruikt. De voordelen ten opzichte van mRNA zijn dat het vaccin stabieler en makkelijker te bewaren is.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20