David Malpass, president van de Wereldbank, zal zijn bestuur goedkeuring vragen voor een financieringsplan van 12 miljard dollar voor de verdeling van een toekomstig coronavaccin in landen met lagere en middelmatige inkomsten.
De financiële steun moet ervoor zorgen dat ook die landen tot voldoende dosissen toegang zullen krijgen wanneer er een vaccin op de markt komt. Dat heeft Malpass in een gesprek met het persbureau Reuters gezegd.
De financiering maakt deel uit van een totaalbudget van 160 miljard dollar dat de Wereldbank voor de strijd tegen het coronavirus heeft gereserveerd. Volgens Malpass zal het bestuur van de Wereldbank het nieuwe plan begin oktober bespreken.
Concurrentie
‘Er heerst wereldwijd al een zware concurrentie om vroege dosissen van het toekomstige coronavaccin te bemachtigen,’ betoogt Malpass. ‘De rijkere landen willen hun toekomstige voorraden nu al veiligstellen, ook al kan het nog maanden duren voor een eerste vaccin wordt goedgekeurd.’
De regering van de Verenigde Staten heeft een budget van meer dan 3 miljard dollar toegezegd voor de aankoop van honderden miljoenen dosissen vaccins die momenteel door het Britse farmaconconcern AstraZeneca, diens Amerikaanse sectorgenoot Pfizer en het Duitse bedrijf Biontech worden ontwikkeld.
Het plan van Malpass wil de armere landen – waar het virus zich het snelst verspreidt – in de strijd tegen de coronapandemie op gelijke voet plaatsen met de rijkere naties.
‘Dit budget moet ervoor zorgen dat deze armere landen de nodige financiering vinden om hun bevoorrading te garanderen en een efficiënt systeem voor de distributie van het vaccin uit te bouwen,’ zegt Malpass.
‘Zonder een toegang tot vroege dosissen die de verspreiding van het virus onder controle kunnen krijgen, riskeren veel van deze landen een economische ineenstorting die honderden miljoenen mensen weer in armoede zal duwen.’
Overtollig
Malpass wil met het financieringsplan aan de fabrikanten duidelijk maken dat de ontwikkelingslanden voldoende middelen ter beschikking zullen hebben om de vaccins aan te kopen. ‘Bovendien kunnen we de ontwikkelaars garanderen dat er een voldoende vraag naar hun vaccins zal zijn. We zullen de fabrikanten tevens vragen om pakketten vaccins aan deze landen toe te wijzen.’
Een aantal rijke landen hebben meer dosissen gereserveerd dan ze voor de bescherming van hun bevolking nodig hebben. ‘Aan hen zal worden gevraagd worden die overtollige voorraden vrij te geven en aan armere naties door te geven,’ werpt Malpass op.
Hij voegt eraan toe inspanningen te doen om deze rijke landen te overtuigen dat een eerlijke distributie van de vaccins voor de hele wereld belangrijk is en uiteindelijk ook de hele wereld baten zal opleveren.