In Singapore circuleert het geld als nooit voordien. Terwijl de uitbraak van het coronavirus Zuidoost-Azië teistert en de politieke onrust Hong Kong bedreigt, is de stadstaat voor een aantal van de rijkste magnaten uit de regio een veilig toevluchtsoord geworden. Dat zegt het persbureau Bloomberg, eraan toevoegend dat Singapore nu de bestemming bij uitstek is geworden voor rijke mensen die kunnen beslissen waar ze willen wonen en zich willen vestigen.
Singapore trekt al lang rijke Chinezen, Indonesiërs en Maleisiërs aan. De stadstaat was vaak een bestemming voor korte shoppingtrips, een bezoek aan een casino of een exclusieve medische behandeling.
De uitbraak van de coronapandemie heeft dat gedrag echter fundamenteel veranderd. Vele tycoons hebben beslist om met hun families voor een langere periode in Singapore te verblijven. De stadstaat wordt immers minder door de coronacrisis geteisterd dan vele andere Aziatische landen.
Familievermogens
Inmiddels hebben veel buitenlanders ook het beheer van hun familievermogen naar Singapore overgeheveld. Experts maken gewag van een verdubbeling in anderhalf jaar tijd. Deze instroom blijkt ook uit andere vaststellingen. De vraag naar lidkaarten voor golfclubs toont een sterke toename, terwijl dure restaurants een groot cliëntele aantrekken.
Grote internationale banken blijken bovendien hun aanwezigheid in Singapore te versterken. Sommige internationale banken zeggen nu in Singapore evenveel activiteiten aan te trekken als in Hongkong. Vijf jaar geleden had Hongkong in die verhouding nog een overwicht van 75 procent.
Luchthaven Seletar Airport, waar privéjets landen, heeft de vraag naar hangarruimte tijdens de pandemie eveneens sterk zien toenemen. Tevens werd een grotere vraag naar luxe goederen en diensten opgetekend. Maar ook de prijzen van het lokale onroerend goed hebben de sterkste groei in drie jaar tijd gekend.
Lokale banken maken gewag van een sterke instroom van buitenlandse klanten. De grootste groep blijkt afkomstig uit China, gevolgd door India en Indonesië. De stadstaat heeft echter ook een aantal maatregelen genomen die het voor rijke buitenlanders relatief gemakkelijk maakt om zich te vestigen. Een verblijfsvergunning wordt meestal gekoppeld aan investeringen in de lokale economie.
Sociale cohesie
De verkoop van luxewagens sinds het midden van vorig jaar lag in Singapore ruimschoots 50 procent hoger dan het jaar voordien. Er reden vorig jaar in Singapore meer dan 1.300 inwoners – op een totale populatie van 5,7 miljoen mensen – met een Bentley of Rolls Royce rond. Dat bleek de sterkste groei in zeven jaar tijd.
Die trend lijkt zich ook dit jaar verder te zetten. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden opnieuw zeventig verkopen gemeld.
Toby Carroll, professor politieke economie aan de City University of Hongkong en vroeger docent aan de National University of Singapore, waarschuwt echter dat al die zichtbare tekenen van rijkdom bij anderen tot wrevel kunnen leiden.
‘De pandemie heeft op de meeste mensen een negatieve impact gehad’, verduidelijkt hij. ‘Meestal zijn de kosten van het levensonderhoud gestegen, maar ook de sociale mobiliteit is afgenomen. Dat leidt tot afgunst tegenover een bevolkingsgroep die met al die problemen geen rekening hoeft te houden.’
‘De toenemende ongelijkheid is voor de sociale cohesie een slechte ontwikkeling. Er is een duidelijk verband tussen toenemende ongelijkheid en een groeiende sociale instabiliteit.’
(lb)