Expats keren Singapore de rug toe

In juni van dit jaar telde Singapore 5,69 miljoen inwoners. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de regering van de Aziatische stadstaat. Het is de eerste keer in zeventien jaar dat Singapore een inkrimping van zijn bevolking moet melden.

De terugval moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de gevolgen van de coronapandemie, die vooral de buitenlandse arbeidspopulatie heeft doen inkrimpen.

‘Singapore telde in juni van dit jaar 1,64 miljoen expats,’ aldus het rapport. ‘Dat betekende een daling met 2,1 procent tegenover juni vorig jaar. Daarmee is de omvang van de buitenlandse populatie in Singapore tot het laagste niveau in vijf jaar tijd teruggezakt. De grootste inkrimping werd opgetekend in de tewerkstelling van buitenlanders in de dienstensector.’

‘Deze trends waren vooral te wijten aan de consequenties van de uitbraak van de coronacrisis,’ voeren de onderzoekers aan. ‘Door de economische gevolgen van de pandemie daalde immers ook de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten. Bovendien werd het aantrekken van nieuwe expats door allerhande reisbeperkingen bemoeilijkt.’

Verkiezingen

De tewerkstelling van expats groeide eerder dit jaar bij de verkiezingsdebatten in Singapore uit tot een belangrijk strijdpunt. Verschillende kandidaten van de oppositie voerden campagne met aantijgingen dat deze buitenlanders de tewerkstelling van de lokale bevolking inpikken.

De regering heeft de voorbije weken verscheidene initiatieven genomen om in het bedrijfsleven de rekrutering van lokale kandidaten te stimuleren. Daarnaast werden ook de voorwaarden voor de toekenning van arbeidsvergunningen aan buitenlanders aangescherpt.

Het rapport bracht verder aan het licht dat inmiddels 16,8 procent van de bevolking van Singapore vijfenzestigplusser is. Tien jaar geleden had die leeftijdscategorie een aandeel van 10,1 procent in de totale populatie van de Aziatische stadstaat. Op het einde van dit decennium zal dat cijfer volgens de voorspellingen verder tot bijna 25 procent zijn opgelopen.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20