Wereld telt meer dan half miljard 5G-verbindingen

Eind dit jaar zullen er in de wereldwijde mobiele telefonie meer dan een half miljard 5G-connecties operationeel zijn. Dat blijkt uit een rapport van de sectororganisatie 5G Americas en het onderzoeksbureau Omdea. Geraamd wordt dat over een half decennium bijna vijf miljard verbindingen zullen zijn geactiveerd.

“Hoewel de uitbraak van het virus Covid-19 ook voor onze sector een duidelijke uitdaging vormt, kent de adoptie van de 5G-technologie een snelle groei”, merkt Chris Pearson, voorzitter van 5G Americas, op.

Verdubbeling

De coronapandemie heeft volgens Pearson daarbij duidelijk aangetoond dat communicatie en connectiviteit in het dagelijkse leven vaak een cruciale plaats innemen. Onder meer tijdens de lockdowns garandeerden zij immers dat persoonlijke en professionele contacten in stand konden worden gehouden.

Op het einde van het derde kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd 438 miljoen 5G-connecties geteld. Dat betekende een stijging met 19,6 procent tegenover het kwartaal voordien.

Die trend zou ervoor moeten zorgen dat er eind dit jaar wereldwijd 540 miljoen 5G-verbindingen kunnen worden gemeld. “Daarmee kent de omvang van de sector op een jaar tijd een verdubbeling”, werpt Pearson op.

“De volgende jaren zal de sector deze sterke groei ook verder blijven zetten. In de ontwikkelde wereld zullen volgend jaar al bij de verkopers van mobiele apparaten het merendeel van de toestellen al met 5G-technologie zijn uitgerust.”

Azië

Over vijf jaar zullen er volgens Pearson wereldwijd wellicht 4,8 miljard verbindingen operationeel zijn. “Ruimschoots de helft van die connecties zullen in de regio Asia-Pacific zijn gesitueerd”, voert hij aan.

Er waren volgens 5G Americas op het einde van het voorbije kwartaal wereldwijd 185 commerciële 5G-netwerken actief. Tegen eind dit jaar zou er al van 220 netwerken sprake zijn.

De volgende twee jaar zou volgens de cijfers van de sectororganisatie een verdere groei tot 329 netwerken moeten worden verwacht. “Deze cijfers maken duidelijk dat de sector grote investeringen aantrekt”, stipt Chris Pearson nog aan.

Uit een analyse van de Zweedse telecomoperator bleek eerder al dat de 5G-technologie over zes jaar in de mobiele telefonie de dominante partij zal zijn geworden.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20