Verenigd Koninkrijk schaft 2G- en 3G-mobiele netwerken geleidelijk af tegen 2033

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal zijn 2G- en 3G-mobiele netwerken tegen 2033 uitfaseren. Dat is nodig om radiogolven vrij te maken voor 5G- en uiteindelijk 6G-diensten. Deze verbeterde netwerken zullen technologieën zoals bestuurdersloze voertuigen, drones en virtuele realiteit aandrijven. Dat verklaarde de regering van het VK op woensdag.

Alle vier de netwerken van het VK – EE, Vodafone, O2, en Three – hadden ingestemd met het tijdschema, zei de regering. BT, dat eigenaar is van het EE-netwerk, zei in juli al dat het 3G tegen begin 2023 zou uitfaseren. Meteen daarna zou 2G volgen, dat al meer dan 25 jaar oud is.

Door een datum vast te stellen voor het stopzetten van 2G- en 3G-diensten zal het voor nieuwe fabrikanten van apparatuur gemakkelijker worden om de markt te betreden. Ze zullen dan geen verouderde technologieën meer moeten ondersteunen, volgens de regering.

Open RAN-project

De regering wil een einde maken aan de afhankelijkheid van een handvol leveranciers. Daarmee verwijst de regering naar een incident met het Chinese Huawei vorig jaar. Huawei werd toen verbannen van 5G-netwerken. De onafhankelijkheid zou bovendien de ontwikkeling van Open Radio Access Networks (Open RAN) technologie steunen.

Nadine Dorries, minister van Digitale Zaken, heeft woensdag aangekondigd dat 50 miljoen pond (66,2 miljoen dollar) extra zal worden uitgetrokken voor Open RAN-projecten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20