Ericsson: Jaar eindigt met ruim twee miljard gebruikers 5G-netwerken

Over een periode van tien jaar hebben de mobiele datatrafieken nagenoeg een driehonderdvoudige toename laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de Zweedse telecomoperator Ericsson. Die sterke groei was volgens de studie in grote mate te danken aan de introductie van de 4G-netwerken, maar de onderzoekers waarschuwen dat over zes jaar 5G de dominante technologie zal zijn.

“De wereld heeft de voorbije tien jaar 5,5 miljard nieuwe smartphone-accounts kunnen registreren”, stipt Ericsson aan. “In die evolutie is de inzet van 4G cruciaal geweest. Deze evolutie heeft zich vertaald naar een introductie van meer dan 20.000 verschillende types apparaten.”

Versnelling

De onderzoekers benadrukken echter dat 5G veel sneller wordt ingevoerd dan zijn voorganger. “Smartphones met 5G hebben momenteel al een aandeel van 23 procent op de wereldwijde mobiele markt”, betoogt Ericsson. “In de levencyclus van 4G was er op dat ogenblik amper een aandeel van 8 procent.”

De nieuwe technologie draagt volgens de onderzoekers bij aan een exponentiële groei van het mobiele dataverkeer. “Er werd tijdens het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd een trafiek van ongeveer 78 exabyte geregistreerd”, betoogt het rapport.

“Dat betekende een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Geraamd wordt dat dit volume over zes jaar tot een niveau van 370 exabyte zal zijn opgevoerd.”

Alleen al tijdens het derde kwartaal van dit jaar werd een groter dataverkeer opgetekend dan de totale mobiele trafieken die in de geschiedenis van de telefonie tot vijf jaar geleden werden gemeld.

Integraal onderdeel

De onderzoekers melden nog dat 5G tegen eind dit jaar wereldwijd meer dan twee miljard gebruikers zal tellen. “Daarmee kan een duidelijke versnellingen tegenover eerdere voorspellingen worden opgetekend”, zegt Ericsson.

“De stijging is het resultaat van een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, gedeeltelijk gedreven door de dalende prijzen van de 5G-apparaten.”

Ericsson betoogt verder nog dat 5G over zes jaar naar verwachtingen ongeveer 50 procent van alle mobiele abonnementen in de wereld zal dekken. “De technologie zal daarbij echter 75 procent van de wereldbevolking bestrijken en 63 procent van het wereldwijde smartphoneverkeer dragen”, zeggen de onderzoekers nog.

“Mobiele communicatie heeft de voorbije tien jaar op de samenleving en het bedrijfsleven een ongelooflijke impact gehad “, zegt Fredrik Jejdling, verantwoordelijke netwerken bij Ericsson.

“Wanneer we echter zes jaar verder in de toekomst kijken, zal duidelijk zijn dat mobiele netwerken meer dan ooit een integraal onderdeel van de menselijke interactie, het leven en het werk zullen vormen.”

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20