Zuidoost-Azië sterkste groeipijler voor mobiele portemonnees

Tegen het midden van dit decennium zal meer dan de helft van de wereldbevolking van een mobiele portemonnee gebruik maken. Contant geld zal steeds meer in onbruik raken. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiel betalingsbedrijf Boku.

De berekeningen van Boku suggereren dat over vier jaar wereldwijd 4,8 miljard mobiele portemonnees actief zullen zijn. Eind vorig jaar deden 2,7 miljard personen op de technologie beroep.

E-commerce

Zuidoost-Azië zal volgens Boku in deze transitie voorop lopen. Daar wordt voor de volgende vier jaar een totale groei van 311 procent verwacht. “De opkomst van e-commerce en de dominantie van superapplicaties zoals Grab en Gojek – onder meer in markten zoals de Filipijnen en Indonesië – vormen in deze regio één van de de drijvende krachten achter de adoptie van de mobiele portemonnee”, luidt het.

De tweede grootste groeimarkt wordt Latijns-Amerika met een toename van 166 procent over een periode van vier jaar, gevolgd door Afrika en het Midden-Oosten, waar een stijging met 147 procent zal worden gemeld. In die gebieden zal de mobiele portemonnee vooral sterk aan populariteit winnen in regio’s waar nog altijd een belangrijk deel van de bevolking niet over een bankaccount beschikt.

“In die regio’s zal de adoptie van de technologie worden gestimuleerd door het toenemende gebruik van mobiele gelddiensten, zoals M-Pesa, die een verbeterde toegang tot e-commerce kunnen bieden”, stipt Boku aan.

In West-Europa en Noord-Amerika zal de acceptatie van de mobiele portemonnees echter een langzamere stijging laten optekenen. In die gebieden zal immers volgens Boku slechts een groei met respectievelijk 65 procent en 50 procent kunnen worden opgetekend.

“Dat fenomeen is het resultaat van een hoge penetratie betaalkaarten die er kan worden geregistreerd en het gebruik van contactloze transacties in fysieke verkooppunten”, verduidelijken de onderzoekers.

Desalniettemin zullen ook markten zoals het Verenigd Koninkrijk volgens Boku een piek tonen in de introductie van mobiele transacties, die vaak aan betaalkaarten zullen zijn gelinkt. “Dat is het gevolg van de invoering van een contactloos internet onder impuls van de coronapandemie”, wordt in het rapport aangevoerd.

“Dankzij dergelijke verschuivingen mag worden voorspeld dat tegen het midden van dit decennium driekwart van de Europeanen een digitale portemonnee zal gebruiken.”

Paradigmaverschuiving

“We zijn getuige van een paradigmaverschuiving in het betaalverkeer, aangedreven door mobiele portemonnees”, betoogt Jon Prideaux, topman van Boku. “Mobiele portemonnees zijn erin gelukt de drempel voor digitale betalingen te verlagen en hebben miljarden nieuwe consumenten naar e-commerce geleid.”

“Deze consumenten bevinden zich niet hoofdzakelijk in Noord-Amerika of West-Europa, maar in opkomende markten. Hoewel een groot deel van die bevolkingsgroepen niet over kredietkaarten beschikken, hebben ze overwegend mobiele portemonnees.”

“De snelste groei zal worden opgetekend in markten met de laagste aanwezigheid van betaalkaarten”, zeggen de onderzoekers. “Daar zullen portefeuilles met opgeslagen waarde goed gedijen. Noord-Amerika en West-Europa, die worden gedomineerd door portemonnees die aan betaalkaarten zijn gelinkt, kennen daarentegen de laagste vooruitgang in acceptatie, want de technologie biedt er slechts beperkte voordelen.”

Er is op dit ogenblik in de wereld van de mobiele betalingen trouwens al veel beweging merkbaar. Dat blijkt onder meer uit de recente fusie van Vipps, MobilePay en Pivo in Europa, in een poging om te concurreren met diensten van bedrijven zoals Alipay, Apple of Google.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20