Welke vier zaken doen relaties op de klippen lopen?

Kritiek, verachting, zich defensief opstellen en tegenwerking. Dat zijn de “Vier Ruiters” van de huwelijksapocalyps, schrijft huwelijksexpert John Gottman in zijn boek ‘Seven Principles for Making Marriage Work‘.

  • Kritiek is niet hetzelfde als een klacht: kritiek is globaler en gericht tegen de persoon van je partner, eerder dan tegen zijn gedrag.
  • Verachting steekt de kop on in de vorm van beledigingen, spot en vijandige humor. Dit is de ergste van de vier want het is vrijwel onmogelijk om een probleem op te lossen wanneer je je partner veracht.
  • Wie zich defensief opstelt doet conflicten escaleren omdat het een onderhandse manier is om je partner te beschuldigen. In feite zeg je met die houding: “Het probleem zit niet bij mij, maar bij jou.”
  • Tegenwerken, opgeven, niet langer luisteren: dit lost het conflict niet op, maar stoot je partner wel emotioneel af.

Enigszins verrassend is Gottmans claim dat fundamentele verschillen in mening niet noodzakelijk een probleem moeten vormen in een huwelijk. Het is de manier waarop koppels ermee omgaan die bepaalt of de relatie toekomst heeft.

69% van de problemen tussen koppels is onoplosbaar. De problemen verdwijnen nooit, maar men blijft er jaar in, jaar uit over discussiëren. Het enige dat je bereikt door zulke discussies jarenlang verder te blijven zetten is tijdverlies en schade aan je huwelijk.

Een goed koppel begrijpt echter dat bepaalde problemen deel zijn van de relatie en leert er mee leven. Gottman geeft tenslotte nog…

Vier tips om van je huwelijk een succes te maken

  • Leer elkaar van binnen en van buiten kennen en begrijp elkaar.
  • Vermijd tijdens een woordenwisseling het woord “jij” en concentreer je op “ik”. Dit maakt het gemakkelijker om je gevoelens bloot te leggen en moeilijker om je partner aan te vallen.
  • Praat op het einde van de dag over hoe die dag is verlopen.
  • Maak een mooi verhaal van de geschiedenis van je relatie.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20