Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Welke vier zaken doen relaties op de klippen lopen?

Logo Business AM
Lifestyle

18/05/2020 | express.be | 3 min leestijd

Isopix

Kritiek, verachting, zich defensief opstellen en tegenwerking. Dat zijn de “Vier Ruiters” van de huwelijksapocalyps, schrijft huwelijksexpert John Gottman in zijn boek ‘Seven Principles for Making Marriage Work‘.

  • Kritiek is niet hetzelfde als een klacht: kritiek is globaler en gericht tegen de persoon van je partner, eerder dan tegen zijn gedrag.
  • Verachting steekt de kop on in de vorm van beledigingen, spot en vijandige humor. Dit is de ergste van de vier want het is vrijwel onmogelijk om een probleem op te lossen wanneer je je partner veracht.
  • Wie zich defensief opstelt doet conflicten escaleren omdat het een onderhandse manier is om je partner te beschuldigen. In feite zeg je met die houding: “Het probleem zit niet bij mij, maar bij jou.”
  • Tegenwerken, opgeven, niet langer luisteren: dit lost het conflict niet op, maar stoot je partner wel emotioneel af.

Enigszins verrassend is Gottmans claim dat fundamentele verschillen in mening niet noodzakelijk een probleem moeten vormen in een huwelijk. Het is de manier waarop koppels ermee omgaan die bepaalt of de relatie toekomst heeft.

69% van de problemen tussen koppels is onoplosbaar. De problemen verdwijnen nooit, maar men blijft er jaar in, jaar uit over discussiëren. Het enige dat je bereikt door zulke discussies jarenlang verder te blijven zetten is tijdverlies en schade aan je huwelijk.

Een goed koppel begrijpt echter dat bepaalde problemen deel zijn van de relatie en leert er mee leven. Gottman geeft tenslotte nog…

Vier tips om van je huwelijk een succes te maken

  • Leer elkaar van binnen en van buiten kennen en begrijp elkaar.
  • Vermijd tijdens een woordenwisseling het woord “jij” en concentreer je op “ik”. Dit maakt het gemakkelijker om je gevoelens bloot te leggen en moeilijker om je partner aan te vallen.
  • Praat op het einde van de dag over hoe die dag is verlopen.
  • Maak een mooi verhaal van de geschiedenis van je relatie.

Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO