Welke oliegrootmacht knippert het eerst?

Met hun prijzenoorlog spelen Rusland en Saoedi-Arabië een spelletje blufpoker, met de wereldeconomie als inzet.

Saoedi-Arabië zal de oliemarkt overspoelen met 12,3 miljoen vaten per dag vanaf april. Vorige week slaagde de OPEC er niet in om Rusland te overtuigen om de productie gezamenlijk naar beneden te halen om de impact van de corona-epidemie op de prijs te verzachten. Sindsdien ontstond een heuse prijzenoorlog tussen de twee oliegrootmachten.

Riyadh verhoogde de output en Moskou liet weten dat ze klaar zijn om massaal om meer ruwe olie op te pompen. Beide kemphanen hopen dat de schade aan de economie van de tegenstander zo groot wordt dat de ander plooit.

De Saoedi’s spelen hun marktaandeel uit. 12,3 miljoen vaten is 2,5 miljoen vaten meer dan de ze momenteel elke dag op de markt gooien. Het is zelfs meer dan hun maximale productiecapaciteit. Dat zou betekenen dat ze vaten uit de reservevoorraad gaan halen om de markt te verzadigen.

Ter vergelijking: Ons land importeert dagelijks ongeveer een miljoen vaten.

Uitzonderlijk staaltje marktverstoring

Wat deze oliecrisis zo bijzonder maakt is dat er een prijzenoorlog wordt uitgevochten tussen de twee grootste producenten buiten de VS, op een moment dat de vraag uitzonderlijk laag is door de wereldwijde virusuitbraak. Vorige olieprijscrashes werden aangestuurd door een duik in ofwel de vraag, ofwel het aanbod.

Die samenloop van omstandigheden zorgde dan ook voor de grootste prijsval op de oliemarkt sinds de eerste Golfoorlog in ’91. Maandag dook de prijs van een vat ruwe olie bijna onder de dertig dollar, een daling van zo’n 30 procent.

Dinsdag stabiliseerde markt enigszins met 37 dollar per vat. De spanning tussen Rusland en Saoedi-Arabië is nog steeds te snijden, waardoor beleggers en olieproducenten wereldwijd zich schrap zetten voor een langere periode van zachte prijzen.

Logica achter de waanzin?

Zit er een logica achter hun waanzin? Analisten vermoeden dat het om Saoedische blufpoker gaat om de Russen terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. OPEC+, de olie-alliantie tussen Saoedi-Arabië & co en Rusland zeg maar, slaagde er in het verleden in om de prijzen te stabiliseren.

Prins Abdulaziz bin Salman, De Saoedische olieminister, zei vorige week dat een overeenkomst van productievermindering staat of valt met de medewerking van de grote producenten. Daarmee verwees hij rechtstreeks naar Rusland, die hij beschuldigde van het niet zo nauw te nemen met de toenmalige beperkingen op productie.

Russisch minister van Energie Alexander Novak zei dinsdag op Russische televisie dat ‘de deuren nog steeds open staan’ voor verdere samenwerking met OPEC op vlak van oliebeleid.

Met hun historische prijzenoorlog hebben Rusland en Saoedi-Arabië zich in een gevaarlijk spel met vooral verliezers gestort. Het gaat nu om wie het eerste opgeeft.

Tot het zover is moeten olieproducerende landen zich voorbereiden minder inkomsten. Consumenten zullen in de nabije toekomst genieten van zachte prijzen aan de pomp. De impact op OPEC als kartel moet nog blijken, maar diens geloofwaardigheid en doeltreffendheid als vehikel om de oliemarkt te stabiliseren krijgt intussen een flinke deuk.

Meer