OPEC bereikt nog altijd geen akkoord: oliepeil op laagste peil sinds 2017

De organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, heeft geen akkoord bereikt met Rusland over de verlaging van de olieproductie. Dat bevestigt de Russische minister van Energie, Alexander Novak.

Donderdag was de OPEC overeengekomen om de productie vanaf 1 april met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen. Maar dan enkel op voorwaarde dat ook Rusland meedeed. Dat is nog altijd niet gelukt en dus is er geen akkoord om de olieproductie gecoördineerd te laten dalen.

‘Vanaf 1 april beginnen we te produceren zonder ons te schikken naar de quota of verlagingen die nu nog van kracht zijn. Dat betekent echter niet dat elk land de marktontwikkelingen niet moet volgen en analyseren’, reageerde Novak na afloop van de bijeenkomst. Rusland verklaart zich wel bereid om verder met de OPEC samen te werken, stelde de minister.

Daling van 9 procent

Met de lagere quota wilde het kartel de prijs van ruwe olie opkrikken. De olieprijs is sinds begin dit jaar in vrije val: door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de vraag naar ruwe olie fors gedaald. Vooral Saoedi-Arabië, dat een prijs van 83 dollar per vat ideaal vindt, ziet dat met lede ogen aan.

Na bevestiging dat er geen akkoord werd gevonden, zakte de olieprijs nog wat dieper weg. Een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee en voor levering in mei, kostte vrijdagavond slechts 45,50 dollar. Dat was een daling met zowat 9 procent tegenover donderdag en het laagste peil in drie jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20