Coronacrisis drukt zwaar op olieprijs, OPEC-kartel wil ingrijpen

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC en haar Russische bondgenoot houden dinsdag en woensdag een vergadering in Wenen om de daling van de prijzen van ruwe olie te bekijken als gevolg van de coronacrisis.

‘Een gemengd technisch comité is voor dinsdag en woensdag gepland’, in Wenen, waar de zetel van de OPEC gevestigd is, zegt een bron aan het persbureau AFP. De olieprijzen kennen een sterke daling sinds begin dit jaar, door de ongerustheid over de Chinese economie, die vertraagt door de epidemie van het coronavirus. De prijs voor een vat ruwe olie is op de Londense markt dit jaar al gezakt van 68 naar 56 dollar.

Het technische comité van de OPEC en haar partners is belast met de analyse van de conjunctuur op de oliemarkt, teneinde het kartel te helpen zijn productiequota af te stellen om de prijs te beïnvloeden.

Macroeconomische gevolgen

De aangekondigde vergadering van de OPEC is het zoveelste signaal dat de crisis rond het coronavirus almaar ingrijpender macroeconomische gevolgen heeft. Eerder raakte bekend dat de Chinese centrale bank massaal liquiditeiten in het financieel systeem zal pompen om kredietschaarste te vermijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20