Welk type werkomgeving heeft je voorkeur?

Tijdens een sollicitatie kan je gevraagd worden over het soort werkomgeving die je voorkeur weg kan dragen. De werkgever zal deze vraag te stellen om te bepalen hoe goed je past bij het bedrijf en binnen de bedrijfscultuur past. Het helpt hem, of haar, eveneens om je meest productieve omgeving vast te kunnen stellen. Enkele van de factoren die deel uitmaken van de werkomgeving zijn:

  • de omvang van de onderneming,
  • het evenwicht tussen privé en werk,
  • de stijl van het leidinggeven,
  • de structuur van de onderneming.

Zo zal bijvoorbeeld de werkomgeving binnen een bedrijf met 15 werknemers waarschijnlijk totaal anders zijn dan de omgeving bij een multinational. Net zoals zoveel andere vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden, is het een goed idee om van tevoren al nagedacht te hebben over het antwoord dat je hierop gaat geven. 

Voorbereiding door het onderzoeken van werkomgeving binnen het bedrijf

De beste manier om je voor te bereiden op vragen zoals deze tijdens een sollicitatiegesprek is door ervoor te zorgen dat je een gedegen onderzoek uit hebt gevoerd voordat je aan dit belangrijke gesprek gaat beginnen.

De websites van een bedrijf bevat een heleboel informatie over het bedrijfsmilieu, maar zullen je ook een goed beeld geven van de onderneming op zich. Om de meest bruikbare informatie te kunnen vinden, dien je vaak naar het kopje “Over ons” te gaan waar de werkethiek van het bedrijf nader als geheel zal worden toegelicht en soms zelfs zal er informatie worden gegeven over een aantal individuele medewerkers.

Als je iemand kent die bij het bedrijf werkzaam is, dan kun je met hem of haar praten over de bedrijfscultuur. Verder kun je je persoonlijke netwerk prima gebruiken om informatie te vinden over de reputatie van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit zal immers erg nuttige informatie om te analyseren en te bepalen hoe de werkomgeving eruit ziet. Je wilt immers weten welke invloed deze op je tevredenheid zal hebben en hoe productief je zult zijn als je de baan toegewezen krijgt.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om wat meer te weten te komen over de werkomgeving bij een bepaald bedrijf. In dat geval het is prettig om je gesprekspartner tijdens dit gesprek vragen voor te kunnen leggen over de bedrijfscultuur en je antwoord te formuleren op basis van de dingen die je zo weet te achterhalen. Op het moment dat je eenmaal weetop welke wijze een werkgever zijn, of haar, werkomgeving bekijkt, dan je voor jezelf beoordelen of deze goed bij je zal passen. Verder zul je dan in staat zijn om voorbeelden te geven van de manier waarop je gaat werken optimaal aan zal sluiten bij de aanwezige bedrijfscultuur.

Tips om op deze vraag correct te antwoorden 

Op het ogenblik dat je tijdens een sollicitatiegesprek vragen voor worden gelegd die te maken hebben met de werkomgevingen, dan dien je je uiterste best te doen om zo neutraal mogelijk te blijven. In dit stadium van het sollicitatieproces weet je namelijk niet precies hoe het zal zijn als je daadwerkelijk aan de slag gaat voor dit bedrijf. Het is om die reden dan ook een goed idee om te zeggen dat je flexibel bent en je je graag aan zult passen aan een andere omgeving. Je zou immers juist niets willen zeggen dat je kansen op het bereiken van de volgende fase in het sollicitatieproces schade toe zult brengen.

Je moet er dan ook voor zorgen dat je geen onwaarheden gaat vertellen. Op het moment dat er bepaalde omgevingen zijn waar je absoluut niet in wilt werken, dan moet je dus niet zeggen dat je daar prima mee om weet te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld een accountant bent, dan kun je zeggen dat je flexibel bent qua werkomgeving, maar werken je het beste af zal gaan op het moment dat je in een relatief rustige ruimte zit waar je dus minder afgeleid zult zijn en je beter kunt concentreren op de cijfers en getallen die bij dit werk komen kijken. 

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Je kunt je flexibiliteit laten zien door te zeggen: Ik kan flexibel zijn als het gaat om mijn werkomgeving. De informatie op uw website geeft me de indruk dat de werkomgeving op de afdeling Engineering voldoende snel en gestructureerd is om de productie uit te breiden. Ik werk graag in een omgeving met een snelle groei en ik denk dat dit soort werkomgeving enorm bevorderlijk zal zijn voor nieuwe ideeën en toepassingen.
  • Wanneer je geen voorkeur hebt kun je zeggen: Ik heb in een heleboel verschillende werkomgevingen gewerkt en vond het erg leuk om nieuwe dingen te leren van collega’s. Ik zou dan ook zeggen dat, hoewel ik geen expliciete voorkeur heb voor één bepaalde omgeving, ik er wel echt van houd om te werken met mensen die zich inzetten voor het klaren van bepaalde klussen en die gepassioneerd zijn ten aanzien van hun werk.
  • Toegewijde en productieve medewerkers kunnen antwoorden: Over het algemeen wil ik bij voorkeur in een omgeving werken waar de productiviteit hoog is en de medewerkers een zeker gevoel van betrokkenheid hebben. Mijn ervaring is, ongeacht of de bedrijfscultuur nu erg snel of wat meer relaxt is, is dat de inzet van de medewerkers op alle niveaus een bedrijf succesvol kunnen maken en bovendien een geweldige plek om te werken kan creëren.
  • Werken met een sterk team kan een antwoord opleveren, zoals: Ik vind het leuk om te werken in een omgeving waar de leden van het team een sterk gevoel van kameraadschap kennen en waar er sprake is van een goed arbeidsethos. Ik werk zelf graag met competente, vriendelijk, grappig mensen die graag dingen gedaan krijgen. Het is belangrijk voor mij om te weten dat ik mijn teamleden kan vertrouwen en dat ik ervan uit kan gaan dat zij altijd hun best zullen doen, net zoals ik dat zelf ook altijd zal blijven doen.
  • Je kunt je aanpassen aan elke werkomgeving en dus kun je als volgt antwoorden: Ik heb gewerkt in een groot aantal verschillende werkomgevingen, van zeer casual tot super snelle omgevingen, en ik ben van mening dat ik mezelf goed weet aan te passen aan de meeste situaties. Ik ben uiteraard niet bekend met de manier waarop de werkomgeving in uw bedrijf is, maar zou hier wel graag wat meer over te weten komen. Kunt u mij hier wellicht wat meer over vertellen?
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20