In de loop van de tijd heeft het verkeer in ons land een enorme vlucht genomen en hebben de meeste mensen wel de beschikking over een auto, deze kan privébezit, geleased of van de zaak zijn. Indien je de bezitter bent van een auto en bovendien regelmatig met dit voertuig op de weg zit, dan wil je het risico op autopech het liefst zo klein mogelijk houden. Maar ondanks het feit dat je je auto goed onderhoud, regelmatig laat controleren op gebreken en deze uiteraard ook degelijk laat herstellen, kan het gebeuren dat je op een dag toch met panne langs de weg komt te staan. Op dat soort momenten is het dan ook erg handig om wegenhulp voor je auto af hebt gesloten. Elk jaar worden er immers door medewerkers van de wegenhulpdiensten in ons land duizenden mensen weer op weg geholpen.
De Belgische wegenwacht
De Belgische Wegenwacht is wellicht de meest bekende vorm van wegenhulp in ons land als het gaat om het bieden van pechverhelping en -bijstand voor voertuigen. Pechverhelping voor auto’s is een wegenhulpdienst die bijstand verleent als je met panne langs de weg staat. Pechverhelping biedt hulp bij uiteenlopende vormen van autopech die kunnen variëren van technische problemen tot problemen ten gevolge van een ongeval. Geen mens kan echter op voorhand voorspellen op welk moment een auto pech zal krijgen onderweg. Wanneer je te maken krijgt met pech onderweg dan is het prettig om te weten dat je terug kunt vallen op een verzekering pechverhelping die dekking biedt voor eventuele kosten die ermee gemoeid zijn Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten voor het verslepen van je auto flink hoog oplopen bij panne.
Online aanvragen (Tip)
Aanbieder | Informatie | Bekijk voordelen |
Bij Allianz Assistance kunt u 24u/24 en 7/7 rekenen op snelle, professionele hulp bij pech met uw auto of motor. | Meer informatie |
Hoewel er meerdere pechverhelpingsdiensten in ons land actief zijn, zullen veel mensen nog altijd Touring Pechverhelping zien als meest bekende de wegenwacht van België. Andere bedrijven die zich richten op het aanbieden van pechverhelping en bijstand voor auto’s zijn bijvoorbeeld Ethias, Corona Direct en Europ Assistance. Europ Assistance biedt, evenals Touring behalve pechhulp in eigen land deze dienst ook aan in het buitenland.
Pechverhelping wordt alsmaar populairder
De laatste is het aantal auto’s op de Belgische wegen fors toegenomen. Iedere dag rijden er dan ook tienduizenden auto’s op de Belgische (snel)wegen en komt er eveneens veelvuldig autopech voor. Iedereen die goed verzekerd wil zijn tegen panne dient dan ook eerst wegenhulp af te sluiten voordat er met een voertuig wordt gereden. Pechverhelping zal immers een bepaalde mate van rust en een gevoel van veiligheid met zich meebrengen. Als bestuurder van een auto hoef je je immers minder snel zorgen te maken over het krijgen van hulp als je onverhoopt met een pechgeval te maken krijgt onderweg. Je kunt dan immers gemakkelijk contact opnemen met de pechverhelpingsdienst met wie je een overeenkomst hebt gesloten.
De medewerkers van deze pechverhelpingsdienst zal je dan meteen al het werk uit handen nemen. De Belgische wegenwacht zal over het algemeen binnen een half uur bij een pechgeval aangekomen zijn. Bij bepaalde pakketten zal zelfs versleping van je auto naar een garage inbegrepen zijn zodat je je ook daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Op het moment dat je dan ook veel en/of vaak op de weg zit, is een goede wegenhulp absoluut onmisbaar.
Voor de meeste mensen is het een enorme geruststelling dat ze 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen rekenen op de Belgische wegenwacht. Indien je met panne langs de weg staat dan neem je gewoon contact op met de hulpcentrale van de pechverhelpingdienst met wie je een contract hebt gesloten en de deskundige medewerkers zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk je weg weer kunt vervolgen. Het is namelijk ook mogelijk dat je wegenhulp afsluit samen met de optie voor een vervangende auto op het moment dat je eigen wagen niet meteen hersteld kan worden. Deze optie is uitermate handig op momenten dat je voor je werk veel op de weg zit met een auto. De Belgische wegenwacht zal je onder andere te hulp schieten in situaties als:
- technische mankementen,
- problemen met de banden, zoals een platte band
- geen of te weinig brandstof in je tank,
- een ongeval waarbij je betrokken bent geraakt.
Verschillende formules van wegenhulp
Wegenhulp zal bij de meeste aanbieders in verschillende formules aan worden geboden. Grofweg kun je een onderverdeling maken in:
- wegenhulp in eigen land,
- wegenhulp in eigen land en zelfs op je woonadres,
- wegenhulp in eigen land met een vervangend voertuig inbegrepen,
- wegenhulp in België en in een aantal omringende landen (met vervangende auto),
- wegenhulp in Europa (inclusief een vervangend voertuig en vaan ook met reisbijstand),
- wegenhulp wereldwijd (dit is doorgaans inclusief een vervangende auto en een reisbijstandverzekering)
De meeste contracten voor wegenhulp dien je voor minimaal 1 jaar af te sluiten, maar voor een aantal formules is het eveneens mogelijk om slechts een beperkte periode wegenhulp af te sluiten. Dit laatste is erg handig als je bijvoorbeeld maar een paar keer per jaar met je auto naar het buitenland rijdt. Zo voorkom je immers dat je onnodig veel premie moet betalen voor een dienst waar je slechts een korte periode gebruik van zult maken.
Belgische wegenwacht in het buitenland
Op het ogenblik dat je pechverhelping af hebt gesloten voor België wil dit niet per definitie ook zeggen dat je ook op deze dienst kunt rekenen als je je in het buitenland bevindt. Om te kunnen profiteren van pechverhelping in Europa, of pechverhelping in het buitenland, dan moet je in de meeste gevallen eerst een wegenwachtdienst voor buiten onze landsgrenzen af hebben gesloten.
Pechverhelping Europa, of pechverhelping in het buitenland, kan een interessante aanvulling zijn op deze dienst in eigen land als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en er zeker van wilt zijn dat je goed worden geholpen door een wegenwachtdienst als je over onze landsgrenzen met panne langs de weg komt te staan. In het bijzonder als je op vakantie bent, wil je je liever geen zorgen maken over panne. Ook wil je dan dat de problemen aan je auto zo snel mogelijk weer worden opgelost zodat je je reis weer kunt vervolgen.
Ongeacht of je nu te maken krijgt met autopech, een verkeersongeval of een technisch mankement adequate en persoonlijke hulp is in alle gevallen erg gewenst. Op het moment dat je hebt gekozen voor een dekking van pechhulp in het buitenland, dan ben je verzekerd van hulp bij autopech in een aantal aangesloten landen. Niet alleen kun je dan rekenen op versleping van je auto naar een garage in eigen land, maar ook van vervangend vervoer of het thuisbrengen van de inzittende van je voertuig. Veel mensen kiezen echter ook vaak voor een reisverzekering die aan is gevuld met wegenhulp. Op deze manier ben je dus niet alleen verzekerd tegen eventuele problemen op vakantie, maar ook tegen autopech.
Wanneer kun je wegenhulp gebruiken?
Uiteraard kun je de wegenhulp niet voor elk probleem optrommelen, zoals het verwisselen van een ruitenwisser of het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof. Problemen die wel gedekt zijn, zijn onder andere:
- Je bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval waardoor je voertuig niet meer gebruikt kan worden. In dit geval zul je gedurende een vooraf vastgestelde periode de beschikking krijgen over een vervangende auto.
- Diefstal van je auto, maar eveneens bij een poging tot diefstal, waarbij het voertuig niet meer te gebruiken zal zijn. Ook in dit geval zul je voor de duur van een vooraf vastgestelde periode de beschikking krijgen over een vervangend voertuig.
- Pech onderweg is wellicht wel de meest bekende reden om de hulp van wegenhulp in te roepen. Het verzekerde voertuig zal af worden gesleept naar een garage. Op het moment dat de reparatie van de auto meer dan een bepaalde periode gaat duren, dan kun je voor een eveneens vastgesteld aantal dagen beschikken over een vervangende auto. Bovendien worden de inzittenden naar huis of de eigenlijke vakantiebestemming gebracht en de kosten ervan zullen uiteraard ook worden betaald door de wegenhulporganisatie.
- Tekort aan brandstof wordt door de pechverhelper eveneens verholpen op het moment dat je niet voldoende brandstof in de tank van je auto hebt zitten.
- Verkeerde brandstof die per vergissing in de tank van de auto werd gepompt zal de nodige problemen met zich meebrengen. Gelukkig wordt de versleping van de auto, maar ook de kosten voor het leegmaken van de tank door de wegenhulp vergoed.
- Platte band is ook een probleem waarvoor veel mensen de hulp van wegenhulp inschakelen. In de meeste gevallen zal je auto dan ter plekke worden voorzien van de reserveband, of zal de platte band provisorisch worden gerepareerd. Als dit echter niet mogelijk lijkt te zijn, dan zal er doorgaans over worden gegaan tot afsleping van het voertuig naar de dichtstbijzijnde garage. Dit wordt allemaal geregeld en betaald door de organisatie die de wegenhulp aanbiedt.
- Problemen met autosleutels worden ook door wegenhulp opgelost. Het kan hierbij gaan om sleutels die kwijt zijn geraakt, zijn verloren of zijn gestolen. Door de medewerker van de wegenhulp zal in dit soort situaties de deuren van de auto worden geopend, of de kosten van een taxi worden betaald om de reservesleutel op te halen of de auto af worden gesleept naar de dichtstbijzijnde garage om daar het probleem te kunnen verhelpen.
Extra voordelen van wegenhulp in België
Mensen die een verzekering voor wegenhulp af hebben gesloten, kunnen vaak niet allee profiteren van de deskundigheid en de bijstand van medewerkers van deze diensten, maar ook in een groot aantal gevallen van unieke kortingen en voordelen. Deze kortingen en voordelen kunnen aan worden geboden op producten of diensten van de aanbieder van de wegenhulp zelf, maar doorgaans ook van een geselecteerd aantal aangesloten partners. Door enkel het lidmaatschapsbewijs te tonen, kun je onder andere extra voordelige:
- je autoruit laten herstellen,
- je tank vullen,
- een auto huren,
- entreekaarten voor allerlei attracties aanschaffen,
- entreekaarten voor voorstellingen aanschaffen,
- andere verzekeringen afsluiten,
- aanschaffen van trein- en vliegtickets,
- boeken van een vakantie.
Welke voordelen en kortingen je exact in de wacht kunt slepen, zal sterk afhangen van de aanbieder en de formule van de wegenhulp. Niet elke aanbieder en formule zal immers dezelfde extra’s in het vooruitzicht stellen. Bovendien kunnen voorwaarden gesteld worden om een bepaalde korting of voordeel te kunnen krijgen.
Waarom wegenhulp afsluiten?
Een aantal redenen waarom iemand kan besluiten om te kiezen voor wegenhulp.
- Pech kan iedereen overkomen en het krijgen van hulp bij pannen of een ongeval is niet alleen prettig, maar absoluut ook geruststellend om te weten.
- Autopech leidt in de meeste gevallen tot vertraging van een reis en dient om die reden zo snel mogelijk op worden gelost. Een gedegen verzekering voor wegenhulp zal je echter helpen om weer snel je route te kunnen vervolgen. Indien vast komt te staan dat je eigen auto niet meer verder kan rijden, dan wil je uiteraard kunnen beschikken over een vervangende auto. Bij veel aanbieders van wegenhulp is deze optie gelukkig voorhanden.
- Met een gedegen verzekering voor wegenhulp ontvang je zowel hulp bij verkeersongevallen, bandenproblemen als uiteenlopende technische problemen.
- Doordat je vaak kunt kiezen uit verschillende pechhulpverzekeringen per aanbieder, is er altijd wel een formule te vinden die perfect aansluit bij je persoonlijke behoeften en je rijgedrag.
- Wegenhulp kan in veel gevallen ook uit worden gebreid met een reisbijstandverzekering, dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld met je auto op vakantie gaat.
- Wegenhulp kan worden gezien als een investering in het geval je met pech langs de weg komt te staan en zo snel mogelijk weer je reis wilt vervolgen.
Een wegenhulpverzekering afsluiten is voor iedereen dus absoluut aan te raden. Er zijn immers niet alleen goedkope, maar ook zeker kwalitatief erg goede pechhulpverzekeringen te vinden in ons land. Je zult dan ook vrijwel altijd een wegenhulp kunnen vinden die bij je persoonlijke situatie past. Uiteraard zal een automobilist die ongeveer 7.000 kilometer per jaar alleen in eigen land rijdt een andere wegenhulp nodig hebben, dan iemand die jaarlijks 50.000 kilometer met zijn, of haar, auto rijdt door heel Europa. Het uitgebreide aanbod aan wegenhulpverzekering is voldoende breed om hierin ruimschoots te kunnen voorzien.
Welke wegenhulp is het meest geschikt?
Dat iedere automobilist een wegenhulp af zou moeten sluiten, is waarschijnlijk voor de meeste mensen wel duidelijk, maar welke verzekering nu het meest geschikt is in een specifieke situatie is helaas nog niet voor iedereen even duidelijk. Om te bepalen welke wegenhulp het beste aansluit bij je persoonlijke situatie en de het voertuig dat je wilt verzekeren, zul je eerst een aantal aspecten onder de loep moeten nemen. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- de kosten die een wegenhulpverzekering met zich mee zal brengen en het budget dat je hiervoor te besteden hebt,
- een jaar- of een tijdelijk wegenhulpcontact,
- wegenhulp door eigen persoon of door externe hulpverleners,
- wegenhulp alleen bij panne, of ook bij een verkeersongeval,
- de leeftijd van het voertuig dat je wilt verzekeren,
- je eigen rijervaring,
- wegenhulpverzekering op een persoon of op een voertuig,
- het aantal kilometers dat je jaarlijks met je auto op de weg zit,
- de dekking die je voorkeur heeft,
- eventuele extra diensten die je naast de wegenhulp af wilt sluiten, zoals een vervangende auto en/of een reisbijstandverzekering,
- het dekkingsgebied van de wegenhulp (en eventuele extra diensten), zoals alleen België of ook in het buitenland,
- een eventueel eigen risico voor schadeclaims die in worden gediend bij de wegenhulpaanbieder,
- voordelen en kortingen die een lidmaatschap van een bepaalde wegenhulp je op kan leveren,
- beschikbaarheid van speciale apps van de wegenhulpaanbieder die de hulpverlening nog eenvoudiger en sneller maken.