Reisverzekering Afsluiten en Vergelijken 2019

 

Door een goede reisverzekering af te sluiten, kun je financiële klappen opvangen op het moment dat je te maken krijgt met kostbare gebeurtenissen onderweg. Zelfs als je een dure reis zorgvuldig hebt gepland kunnen er onverwachte dingen gebeuren die veel geld gaan kosten, zoals een onverwachte ziekte, een overlijden of bagage die kwijt is geraakt. Al dit soort vervelend voorvallen kunnen ervoor zorgen dat je je reis vroegtijdig moet annuleren of moet onderbreken. Zelfs wanneer een bepaalde vlucht is vertraagd, of als je deze hebt gemist, dan kunnen je reisplannen behoorlijk in de war worden gestuurd. Ondanks het ingewikkelde logistieke systeem zullen nog een aanzienlijk deel van alle vluchten worden geannuleerd.

Heb je altijd een reisverzekering nodig?

Schermafbeelding 2016-09-07 om 17.40.24Niet in allee gevallen is het nodig om een reisverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als deze al op is genomen in de diensten van een bepaalde kredietkaart en je de reis volledig hebt betaald met deze kaart. Voor sommige reizigers kan het maken van een reis echter even belangrijk zijn als het hebben van een eigen woning of auto. Wanneer dit ook voor jou geldt dan is het zeker aan te raden om altijd een reisverzekering af te sluiten voordat je de wereld gaat verkennen. Dit hoeft overigens geen dure of exclusieve reisverzekering te zijn, maar gewoon één die de basisdekking in zich heeft en je met een gerust hart op reis laat gaan.

Wanneer je echter niet tot de groep reizigers behoort die alles tot in de puntjes verzekerd wil hebben, dan is het vaak voldoende om over genoeg financiële middelen te beschikken om eventuele tegenslagen zelf op te kunnen vangen. Gedurende de tijd dat de reis volgens plan verloopt, zul je dan geen extra kosten hoeven maken. Een reisverzekering wordt echter wel interessant als je een dure, verre reis hebt geboekt en de vluchten, hotels en autoverhuur wilt verzekeren evenals de vooraf geplande activiteiten. In dat soort situaties betstaat er namelijk een reële kans dat het je geld gaat kosten als er iets de reis in de weg had gestaan. Door een goede reisverzekering af te sluiten kan dit echter worden ondervangen.

Hier zijn een aantal factoren te overwegen wanneer je discussiëren of reisverzekering is de investering waard:

Hoeveel mag een reisverzekering kosten?

Op het ogenblik dat je slechts een paar honderd euro spendeert aan een vliegticket en overnacht in de woning van een vriend tijdens je vakantie, dan zullen de kosten, en dus ook het risico, beperkt blijven tijdens je reis. Om die reden heeft het afsluiten van een reisverzekering in de regel weinig, of geen, toegevoegde waarde. Wanneer je immers weinig kosten maakt tijdens een reis zal een reisverzekering al snel te duur worden. Maar wanneer je duizenden euro’s uitgeeft op een geldverslindende reis in een ver land om daar wekenlang op avontuur te gaan, dan is een goede reisverzekering zeker te beschouwen als een degelijke investering die je tijdens je reis de nodige bescherming, dekking en bijstand kan bieden.

Een reisverzekering voor een internationale reis

Het is over het algemeen erg zinvol om een reisverzekering aan te gaan als je in het buitenland gaat verblijven. Internationale reizen is immers een dure aangelegenheid en met een degelijke reisverzekering kan je jezelf ook verzekeren tegen eventuele hoge medische kosten op het moment dat je tijdens je reis medische zorg nodig hebt. De meeste primaire ziektekostenverzekeringen zullen deze kosten namelijk niet, of slechts deel, voor hun rekening willen nemen.

Zie ook: pechverhelping in het buitenland?

Jonge, gezonde mensen kunnen echter een afweging maken als ze op reis gaan of ze wel een reisverzekering nodig hebben. Indien ze tijdens hun buitenlandse reis bestemmingen bezoeken binnen Europa die vertrouwd zijn en waar goede medische zorg is meeverzekerd, dan kan een zeker risico worden genomen. Dit zal echter een totaal ander verhaal worden als iemand dezelfde reis maakt, maar al wat ouder is en/of op reis gaat met een gezin. Een goede reisverzekering afsluiten, zal dan absoluut voor minder kopzorgen zorgen en een heleboel risico’s dekken.

Reizen in barre weersomstandigheden

Schermafbeelding 2016-09-07 om 17.43.27Het is niet mogelijk om het weer nauwkeurig, of op de lange termijn, te voorspellen. Toch kun je voor bepaalde perioden van een jaar wel zeggen dat het weer slechter zal zijn dan anders. Zo is het wellicht verstandig om een bepaald gebied gedurende barre weersomstandigheden te vermijden. Hierbij kun je onder andere denken aan gebieden die bekend staan om hun periodieke sneeuwstormen, orkanen of hoosbuiten. In deze gevallen kan een reisverzekering wellicht eventuele financiële schade opvangen als Moeder Natuur besluit om je reis te vertragen of zelfs helemaal in het water te laten vallen.

Voorkom dubbele dekking

Hoewel het tamelijk ongewoon is voor het gros van de ziektekostenverzekering om meer dan een gedeeltelijke dekking in het buitenland te bieden, is het toch altijd goed om dit op voorhand even te controleren. Een vliegtuigongevallenverzekering die een financiële uitkering doet aan je nabestaanden als je om het leven komt tijdens een vliegtuigcrash is in de meeste gevallen niet noodzakelijk als je al een levensverzekering af hebt gesloten. Dit geldt eveneens voor een sterfgeval als gevolg van een reisongeval omdat ook dan via de levensverzekeraars een dekking aanwezig zal zijn. Verder kan je inboedelverzekering in bepaalde gevallen de kosten van verloren of gestolen bagage en bezittingen dekken, zodat je deze niet meer extra hoeft te verzekeren als je op reis gaat.

Verzekering bij je kredietkaart

Zodra je voor de betaling van je reis een kredietkaart hebt gebruikt, dan kan de annulering van je reis vaak eveneens zijn opgenomen in de dekking. Vaak geldt dat ook voor bepaalde vertragingen, verzekeringen met betrekking tot een gehuurde auto of verlies of diefstal van je eigendommen. Uiteraard zuil je altijd vooraf de kleine lettertjes in het kredietkaartcontract goed moeten lezen om geen enkel voordeel over het hoofd te zien dat je kredietkaart mogelijk te bieden heeft. In een groot aantal gevallen is het bijvoorbeeld vereist dat je de reis, volledig of deels, met de kredietkaart betaald moet hebben om van de reisverzekering gebruik te kunnen maken.

Bekijk ook: een kredietkaart voor op vakantie?

Wel of geen reisverzekering afsluiten?

Je moet er overigens wel altijd rekening mee houden dat de voordelen, van een reisverzekering bij een kredietkaart, waarschijnlijk niet zo uitgebreid zijn als die een reguliere reisverzekering je zou kunnen bieden. In bepaalde gevallen worden kosten bijvoorbeeld niet gedekt vanwege het grote aantal schadegevallen dat al werd geclaimd en is het alsnog nodig om je als kredietkaarthouder extra bij te verzekeren als je op reis gaat. Soms echter heb je geluk, en vind je een uitzondering op deze regel, en ben je als kredietkaarthouder eveneens goed verzekerd op reis.

Zodra je je gedachten voortdurend laat overheersen door “wat als” tijdens het reizen, dan kun je beter een reisverzekering afsluiten, zelfs als deze een paar honderd euro kost, om je gemoed weer tot bedaren te brengen. De reisverzekering si in dit geval een goede investering omdat je dan beter kunt ontspannen en genieten van de tijd dat je onderweg bent.

Wat dekt een reisverzekering?

De dekking van een reisverzekering kan van verzekeraar tot verzekeraar sterk verschillen, maar een goede reisverzekering biedt bescherming tegen financiële problemen als gevolg van een onderbreking of zelfs een annulering van de reis. Maar ook medische kosten, noodevacuaties en verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen is doorgaans meeverzekerd. De belangrijkste zaken die door een reisverzekering moet zijn gedekt zijn:

  • Onderbreking of annulering van de reis in geval van ziekte, het overlijden van een familielid of door een natuurramp. De gemaakte plannen dienen dan vaak te worden geannuleerd, maar de verzekeringsdekking zal kosten die je inmiddels al hebt gemaakt voor de niet uit te voeren planning vergoeden.
  • Wanneer er zich, kort voor of tijdens je reis, een incident voordoet in het gebied waar je verblijft, dan zal zelfs een terreurdaad zijn gedekt door de reisverzekering.
  • De dekking kan zelfs betrekking hebben op een verandering in je werkschema, aangebracht door je werkgever, waardoor je je reis moet onderbreken om aan het werk te gaan.
  • Medische kosten worden in het buitenland vaak niet gedekt door je reguliere ziektekostenverzekering en zelfs een aanvulling zal vaak niet alle zorgkosten in het buitenland vergoeden zodat de kosten als nog hoog op kunnen lopen. Wanneer je niet goed verzekerd bent voor ziektekosten in het buitenland dan kan het zelfs gebeuren dat een buitenlandse zorgverlener je niet wil helpen behalve als je vooraf hiervoor betaald.
  • Evacuatie in noodgevallen uit een afgelegen gebied, bijvoorbeeld vanwege medische of veiligheidsredenen, kan zomaar tienduizenden euro’s gaan kosten. Door een reisverzekering met een speciale evacuatiedekking hoef je je echter geen zorgen om deze kosten te maken en zal het vervoer naar een nabijgelegen ziekenhuis snel en zonder problemen kunnen plaatsvinden. Uiteraard zal door deze verzekering ook de repatriëring naar huis worden gedekt als dat nodig mocht zijn.
  • Verlies of diefstal van bagage of bezittingen is een veelvoorkomend probleem van reizigers, ondanks het feit dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen verbeteringen aan hebben gebracht in de verwerking van de bagage. Jaarlijks raken er desondanks miljoenen bagagestukken zoek en de eigenaar krijgt hiervoor slechts een geringe vergoeding van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij. Een reisverzekering zal de kosten echter volledig dekken van de producten die je na het kwijtraken van bagage, noodgedwongen aan dient te schaffen.

Vijf tips voor het afsluiten van een goede reisverzekering

Op het moment dat je moeite hebt met het kiezen van de beste reisverzekering, dan moet je bedenken dat er geen enkele verzekering of verzekeraar zich de beste mag noemen voor alle reizigers. Bij het kiezen dien je je dan ook te focussen op de reisbestemming, de activiteiten die je er gaat ondernemen en wat je bereid bent om voor de reisverzekering te betalen. Hieronder hebben we een vijftal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het kiezen van de meest geschikte reisverzekering.

Tip 1:   Bepaal nauwkeurig je behoeften als je op reis bent

De ene reis is de andere niet en om die reden kunnen ook de behoeften ten aanzien van een reisverzekering per situatie sterk uiteenlopen. Een wandelvakantie in een afgelegen gebied vraagt immers om een andere dekking dan een uitgebreide rondreis door Europa waarbij je steeds weer van hot naar her vliegt. Tijdens de eerst genoemde reis zul je waarschijnlijk meer gebaat zijn met een goede medische- en evacuatie dekking, terwijl in het tweede geval je een meer standaard reisverzekering kunt gebruiken, eventueel aangevuld met een dekking voor annuleringen en vertragingen van een reis en het verlies of diefstal van je bagage.

Zodra je het vermoeden hebt dat er gedurende een reis sprake kan zijn van omstandigheden die je dwingen om de reis te beëindigen, dan kan je een annuleringsverzekering een verstandige aanvulling van je reisverzekering zijn. Hierbij kun je overigens ook denken aan een speciale verzekering die dekking biedt bij het annuleren van een (deel) van de reis bij barre weeromstandigheden. Maar ook voor de risicovolle activiteiten zijn speciale dekkingen mee te verzekeren. Dit kan van pas komen als je van plan bent om tijdens je reis een gevaarlijke of extreme sport te gaan beoefenen.

Tip 2:   Vergelijk verschillende producten van meerdere verzekeraars

Een reisverzekering is een ingewikkeld product waardoor je er nooit eentje op de gok af moet sluiten. Beter start je je zoekopdracht naar de meest gunstige reisverzekering dan ook op een vergelijkingsite met goede zoekfilters en waar je duidelijk voor bepaalde dekkingen kunt kiezen.

Maar ook kun je de hulp inschakelen van een ervaren reisagent bij het kiezen van een geschikte reisverzekering. Hierbij moet je je wel bedenken dat deze mensen vaak een commissie ontvangen als je een bepaalde verzekering afsluit. In de regel adviseren deskundigen echter dat je nooit zomaar een reisverzekering af moet sluiten bij de organisatie die ook je reis verzorgd. Dit soort verzekeringen kan namelijk alleen betrekking hebben op je zolang de reis duurt, terwijl andere delen van de reis ongedekt blijven.

Tip 3:   Houd je budget goed in de gaten

Net als bij ieder ander verzekeringsproduct, zullen de kosten van een reisverzekering niet altijd gelijk zijn en afhangen van het soort reis dat je wilt verzekeren en van welke dekking je gebruik wilt maken. Hoe meer premie er voor een reisverzekering wordt gerekend, hoe hoger of omvangrijker in de regel de dekking ervan zal zijn. Factoren zoals de leeftijd van de verzekeringsnemer en de activiteiten die er tijdens de reis worden ondernomen spelen uiteraard ook een rol bij de premiebepaling en dus de uiteindelijke te betalen verzekeringskosten.

Tip 4:   Wees alert op uitsluitingen en hiaten bij een reisverzekering

Op het moment dat je reisverzekering ook een annuleringsclausule bevat, dan is het verstandig om vooraf de lijst van gedekte redenen zorgvuldig door te nemen. Dit soort voorwaarden zal namelijk meestal erg specifiek van aard zijn. Je kunt je afvragen of je wel extra wil betalen voor een verzekering waarmee je een reis, ongeacht de reden, kunt annuleren ook echt het geld waard zal zijn. Bovendien zul je niet in alle gevallen kunnen rekenen op een volledig vergoeding van gemaakte kosten.

Zelfs bij de beste reisverzekeringen komen eveneens andere gebieden uitsluitingen van de dekking voor, zoals wanneer je al leed aan een bepaalde aandoening voordat je op reis ging of wanneer er sprake blijkt te zijn van een zwangerschap. Verder kun je contant geld doorgaans niet verzekeren tegen verlies of diefstal en zal een plotseling ontstane maatschappelijke onrust, zelfs als er sprake is van levensgevaarlijke protesten, meestal niet worden gedekt (ook al is het duidelijk dat je je in een onveilig gebied bevindt).

Tip 5:   Sluit de reisverzekering niet op het laatste moment af

Zelfs wanneer je in de gelegenheid bent om nog enige tijd te wachten met het afsluiten van een reisverzekering is dat meestal niet aan te bevelen. Bij voorkeur regel je je reisverzekering dan ook ruim voor de vertrekdatum. Vaak kiezen verzekeringsnemers ervoor om hun reisverzekering direct af te sluiten als zij hun reserveringen bevestigd hebben gekregen. Hoe langer je wacht met het afsluiten van de reisverzekering, hoe groter de kans wordt dat er iets zal gebeuren waardoor je reisplannen in de war gestuurd kunnen worden. Zodra deze informatie echter bij verzekeraars bekend is, zal het niet meer mogelijk zijn om je nog te verzekeren. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • een orkaan,
  • een aardbeving,
  • een staatsgreep,
  • terroristische aanslagen.

De reisverzekering zal je alleen dekking bieden als je deze af hebt gesloten voordat deze situaties zich voor hebben gedaan, of bekend werd dat dit op korte termijn zou gaan gebeuren.

De verzekeraar zal bovendien tijdig willen weten of je gezondheid enige belemmering zal vormen voor de dekking. Het is dus van groot belang dat je op tijd een ​​ontheffing voor bepaalde al bestaande medische aandoeningen krijgt. Uiteraard geldt dat ook als je een annuleringsverzekering af wilt sluiten die ongeacht welke reden dekking biedt

Het vinden van de beste reisverzekeraar

Om de beste reisverzekering te kunnen vinden, moet je op zoek gaan naar een verzekering die inspeelt op de gewenste dekking. Bij het zoeken naar de juiste verzekeraar dien je je dan ook te richten op een breed scala aan verzekeringen en verzekeringsmogelijkheden. Pas dan kun je een passende verzekering vinden voor de reis die je wilt gaan maken. Daarnaast moet je uiteraard goed de mogelijkheden onder de loep nemen om aanvullende dekkingen te krijgen.

Nadat je van verschillende verzekeraars offertes voor reisverzekeringen aan hebt gevraagd, kun je de prijzen en mogelijkheden naast elkaar leggen en er de meest gunstige uitpikken. Hiervoor is het natuurlijk wel altijd nodig om zorgvuldige de voorwaarden en de kleine lettertjes te lezen die bij een bepaalde reisverzekering horen. De gewenste dekking houd je hierbij voortdurend ion gedachten evenals de overige aspecten die bepalend zijn voor de bepaling van de premie die je uiteindelijk voor een reisverzekering moet gaan betalen. Pas op het moment dat je precies weet wat je reisverzekering wel en niet zal dekken, kun je een reisverzekering af gaan sluiten. Je weet dat immers waartegen de verzekering je zal beschermen en wat je kunt claimen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20