WeChat verwijdert tientallen Chinese lgbtq-accounts: “We zijn weggevaagd”

WeChat, de Chinese chat-app van technologiebedrijf Tencent, heeft tientallen lgbtq-accounts van Chinese universiteitsstudenten offline gehaald. “Ze hebben ons gecensureerd zonder enige waarschuwing.”

Leden van verschillende getroffen lgbtq-groepen vertelden aan het persagentschap Reuters dat ze dinsdag laat geen toegang meer kregen tot hun accounts en dat al hun posts waren verwijderd. In plaats daarvan kregen ze een bericht waarin stond: “alle inhoud is geblokkeerd en het gebruik van het account is stopgezet” wegens overtredingen van niet nader gespecificeerde regels. 

“Velen van ons maakten het op hetzelfde moment mee”, getuigt een accountbeheerder van een van de getroffen groepen anoniem aan Reuters. “Ze censureerden ons zonder enige waarschuwing. We zijn allemaal weggevaagd.”

Oproep tot protest

Twee van de verwijderde lgbtq-groepen zijn: Huazhong University of Science and Technology Gay Pride and Peking University’s ColorsWorld. Volgens de berichten die dinsdag op deze accounts verschenen had WeChat ook “relevante klachten” ontvangen over de inhoud van de lgbtq-groepen op de campussen. In plaats van hun echte accountnamen kregen de groepen het label “Naamloos Account”.

Verschillende WeChat-gebruikers die niet gecensureerd werden, laten lijsten van verwijderde accounts circuleren. Ook riepen ze woensdag op tot een digitaal protest tegen waarbij ze gebruikers vragen om hun profielnaam te veranderen in “Naamloos account” om de lgbtq-groepen te steunen.

Chinese censuur

Chinese sociale mediabedrijven censureren regelmatig content die als politiek gevoelig of ongepast wordt beschouwd. Ook buitenlandse films worden vaak gecensureerd. Zo kregen mensen die in China dit jaar de reünieaflevering van “Friends” bekeken een aangepaste versie te zien waarin onder meer verwijzingen naar de lgbtq-gemeenschap uit de aflevering waren geknipt.

In 1997 werd homoseksualiteit in China gedecriminaliseerd en in 2001 schrapte de Chinese Vereniging van Psychiaters homoseksualiteit uit de lijst van mentale aandoeningen. Toch worden Chinezen met een andere seksuele geaardheid volgens verschillende mensenrechtenorganisaties nog vaak gedwongen om conversietherapie (ook wel homotherapie) te ondergaan waarbij ze moeten ‘genezen’ van hun geaardheid. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20