Biden schrapt maatregelen tegen TikTok en WeChat

De Amerikaanse president Joe Biden schrapt een reeks maatregelen die erop gericht waren onder meer TikTok en WeChat te verbieden. De maatregelen waren ingevoerd door zijn voorganger Donald Trump, die stelde dat deze en acht andere apps van Chinese bedrijven de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen door data te delen met de Chinese autoriteiten.

De maatregelen werden nooit in de praktijk uitgevoerd, omdat ze in de rechtbank werden tegengehouden. Trump wilde voorkomen dat TikTok en WeChat door nieuwe gebruikers zouden worden gedownload. Ook werd geprobeerd bepaalde transacties te verbieden, wat volgens de eigenaren van TikTok en WeChat zou neerkomen op een verbod van de communicatieplatforms in de Verenigde Staten.

De regering-Trump zei dat WeChat en TikTok ‘zeer persoonlijke data’ van Amerikanen verzamelde en deze gegevens konden worden misbruikt door China. De eigenaren, ByteDance en Tencent, ontkenden dat zij de nationale veiligheid van de VS in gevaar brachten. Hoewel de maatregelen tegen de apps zijn geschrapt, zijn er nog wel zorgen over eventuele risico’s.

In plaats van een verbod laat de Amerikaanse regering onderzoek uitvoeren naar apps die in handen zijn van buitenlandse bedrijven. Er zullen analyses worden gemaakt waarbij onder meer risico’s in kaart worden gebracht, aldus het Witte Huis. Een ander onderzoek naar de veiligheidsrisico’s bij het gebruik van TikTok loopt nog.

TikTok heeft naar schatting meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Ruim 100 miljoen van hen zijn in de Verenigde Staten. WeChat is met meer dan een miljard actieve gebruikers eveneens een populaire app. In tegenstelling tot TikTok, een app waarmee video’s worden gedeeld, kan WeChat gebruikt worden als onder meer chatdienst en socialmediaplatform.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20