Webwinkel Etsy komt in sterindex S&P500, Tesla moet zijn beurt afwachten

De S&P500 wordt herschikt. Etsy, Teradyne en Catalant komen erin, terwijl H&R Block, Kohl’s en Coty de index verlaten. Verwacht werd dat ook Tesla in de S&P500 zou terechtkomen, maar daar is geen sprake van.

Na de Dow Jones krijgt nu ook de S&P500 een grondige opfrisbeurt. De index van de 500 grootste Amerikaanse aandelen smijt er drie bedrijven uit en neemt er drie nieuwe in de plaats. Tesla-beleggers hadden gehoopt dat hun favoriete autobouwer het ook zou halen, maar verrassend genoeg is dat niet het geval.

Op de vraag waarom Tesla er niet in zit, antwoordt een woordvoerder van S&P Dow Jones Indices dat de beursuitbater geen commentaar geeft op ‘individuele bedrijven en potentiële indexaanpassingen’. Waarnemers zien een eventueel verband met de onduidelijke vooruitzichten voor Tesla en de manier waarop de winst berekend wordt. Die stuit regelmatig op twijfel bij analisten en dus is het niet zeker of de winst waar Tesla mee uitpakt, telkens klopt volgens de juiste maatstaven.

Make-up eruit, farma erin

Wie er wel in komen, zijn de doe-het-zelfwebwinkel Etsy, de roboticaspecialist Teradyne en de farmagroep Catalent. Zij vervangen de belastingconsulent H&R Block, de supermarktketen Kohl’s en het luxebedrijf Coty, eigenaar van onder andere Burberry en het make-upmerk van Kim Kardashian.

Coty zat nog maar vier jaar in de sterindex, maar ziet zijn resultaten samen met zijn beurskoers al een tijd stevig dalen. Zijn merken spreken geen jongeren meer aan en het bedrijf beet zijn tanden stuk op de overname van de cosmeticadivisie van Procter & Gamble. Het moest daar 1 miljard dollar op afschrijven.

Groter dan Disney

Om in de S&P500 te geraken moet een bedrijf in de VS gevestigd zijn, een beurswaarde van minstens 8 miljard hebben, de helft van zijn aandelen op de beurs hebben staan, vaak verhandeld worden en zijn meest recente kwartaal plus de som van zijn vier vorige kwartalen moet positief zijn.

Tesla had het voorbije kwartaal zijn vierde winstgevende kwartaal op rij. De bouwer van elektrische auto’s heeft een beurswaarde van 800 miljard, waarmee hij meer waard is Disney en Coca-Cola. De groep voldoet dus aan alle voorwaarden, maar zal nog even voor het rode licht moeten blijven staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20