ExxonMobil verdwijnt na 92 jaar uit sterindex Dow Jones

De Dow Jones ziet er vanaf maandag helemaal anders uit. Pfizer, ExxonMobil en Raytheon moeten plaatsruimen voor Salesforce, Amgen en Honeywell.

De herschikking van de sterindex komt er naar aanleiding van de aandelensplitsing van technologiegigant Apple. Die besliste vorige maand om zijn aandeel in vier te splitsen om het toegankelijker te maken voor de grote massa. Nu kost één aandeel van Apple meer dan 500 dollar, na de splitsing zal het nog zo’n 125 dollar per aandeel zijn.

Die actie zet de Dow Jones een beetje op zijn kop, want de techsector zou te weinig wegen in de index om de balans goed te houden. De Dow Jones weegt bedrijven op basis van hun prijs per aandeel. Als een aandeel dus 500 dollar kost, weegt dat vier keer meer in de index dan wanneer het 125 dollar kost. Door de softwaremaker Salesforce toe te voegen moet dat probleem van de baan zijn.

Oud maakt plaats voor nieuw

Maar het bedrijf achter de Dow Jones grijpt het moment meteen aan om nog enkele veranderingen door te voeren. ‘Oudere’ bedrijven als Esso-eigenaar ExxonMobil en de farmareus Pfizer moeten eruit en in de plaats komen de biotech’er Amgen en Honeywell, dat controlesystemen maakt voor onder andere de vliegtuigbouwer Airbus.

De aanpassing zegt wat over de staat van de Amerikaanse economie. De Dow Jones bundelt de interessantste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Een bedrijf dat in de Dow Jones terechtkomt wordt meestal gezien als ‘prestigieuzer’ en gaat dus naar alle waarschijnlijkheid een mooie toekomst tegemoet. Het is dus opvallend dat een ‘oude’ farmaceut als Pfizer, die nochtans werkt aan een coronavaccin, het moet afleggen tegen de nieuweling Amgen.

Oliemalaise

ExxonMobil moet het veld ruimen na bijna een eeuw. In 1928 werd het oliebedrijf voor de eerste keer opgenomen in de index en sindsdien is het erin gebleven. Nu corona de olie-industrie helemaal op zijn kop gezet heeft, verdwijnt het bedrijf uit de prestigebarometer.

Ook Raytheon, dat technologie maakt voor het leger, zit al sinds 1939 in de Dow Jones, maar kwam de laatste tijd wat in de problemen door de problemen in de luchtvaartsector. Pfizer ging 16 jaar mee en verving in 2004 de cameramaker Kodak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20