“De crisis van de ‘gele hesjes’ zal 100 jaar duren.” Dat schreef de Franse arts, ondernemer en business angel Laurent Alexandre een tijd geleden in een opiniestuk in het Franse weekblad L’Express. De reden daarvoor is volgens hem niet ver te zoeken. De wereld wordt steeds complexer en in een hypertechnologische samenleving hebben intelligente mensen een aanzienlijk voordeel. In een interview met de Franse radiozender Radio Classique zegt Alexandre nu dat we aan het begin van een cognitieve crisis staan die samenzweringstheorieën bevordert.
“We staan voor een cognitieve crisis die complottheorieën in de hand werkt”
Waarom is dit belangrijk?
Onze hypertechnologische samenleving heeft er voor gezorgd dat een vaccin tegen Covid-19 op zes maanden werd ontwikkeld, daar waar we 600 jaar nodig hadden om een vaccin tegen de pest te vinden. Maar de complexiteit van de technologie dwingt steeds meer mensen naar de rand van de samenleving, waar ze gevoelig worden voor complottheorieën.In een hypertechnologische samenleving hebben intelligente mensen een aanzienlijk voordeel
“We zien hoe moeilijk het is om technologie te begrijpen, om te begrijpen hoe een RNA-vaccin werkt, om te begrijpen hoe een virus werkt. De wereld is ultragecompliceerd en dat maakt mensen bang. Als gevolg daarvan zoeken ze hun toevlucht in samenzweringstheorieën.”
De covidcrisis heeft volgens de in Brussel gedomicilieerde arts belangrijke samenzweringstheorieën aan het licht gebracht, waarbij sommige mensen zeggen dat het vaccin is gemaakt om ons tot slaven te reduceren, dat het vaccin een cocktail van aids en Covid bevat, of dat 5G-antennes Covid verspreiden.
Volgens Alexandre werd onze samenleving altijd al gedomineerd volgens criteria van kracht, intelligentie, kennis of opleiding. Maar sinds de opkomst van de technologie doet zich echter een nieuw fenomeen voor. Steeds grotere delen van de bevolking begrijpen gewoon niet meer wat er in de wereld gebeurt en dat werkt samenzweringstheorieën in de hand.
Wie begrijpt vandaag nog hoe een patent wordt geschreven?
”Ten tijde van Lodewijk XVI (1774 – 1792) was 99 procent van de Fransen nog in staat te begrijpen wat er in een patentbrief stond. Vandaag begrijpt nog amper 1 op 100 Fransen wat een patent op gentherapie is. (…) De intellectuele elites hebben altijd de macht gehad, maar de rest van de bevolking begrijpt nog amper wat er in de wereld gebeurt. Daarom gaan we een cognitieve crisis tegemoet die samenzwering in de hand werkt.”
“Het is niet politiek correct om dit te zeggen, maar in een hypertechnologische samenleving hebben intelligente mensen een aanzienlijk voordeel. (…) We zien steeds meer ongelijkheden naargelang de cognitieve status of het kenvermogen (…) Er moet dus worden nagedacht over hoe we cognitieve en intellectuele ongelijkheden kunnen reduceren door het onderwijs te hervormen.”
(jvdh)