Watervoorziening voor fabriek van Tesla in Berlijn is gegarandeerd

De watervoorziening voor de gigafactory van autobouwer Tesla in de Duitse deelstaat Brandenburg is gegarandeerd. Het Wasserverband Strausberg-Erkner zal de site van het Amerikaanse concern in de buurt van Berlijn bevoorraden. Dat heeft het Duitse nutsbedrijf gemeld.

De watervoorziening van de fabriek vormde een grote uitdaging en dreigde lange tijd de noodzakelijke milieuvergunning voor het complex in de weg te zullen staan.

Bevolking

De watervoorziening voor de nieuwe fabriek van Tesla in Grünheide is verzekerd. Een eerder akkoord terzake tussen de Amerikaanse autobouwer en het Wasserverband Strausberg-Erkner blijft gehandhaafd. Dat heeft het Duitse nutsbedrijf gemeld na afloop van een buitengewone algemene vergadering waar de problematiek werd besproken.

Gemeld wordt dat het Landesamt für Umwelt (LfU) van Brandenburg zijn toestemming heeft gegeven om jaarlijks ongeveer 3,8 miljoen kubieke meter door de leidingen van het gebied Eggersdorf te pompen.

“Daardoor is de drinkwatervoorziening van de bevolking en de eerste fase van de gigafactory van Tesla voor dit jaar gegarandeerd”, verduidelijkte het nutsbedrijf. In het contract met Tesla is voorzien dat het bedrijf aan de autofabrikant jaarlijks 1,8 miljoen kubieke meter water zal afleveren.

De fabriek van Tesla in Grünheide begint volgende week met zijn eerste leveringen van elektrische wagens aan klanten. Verwacht wordt dat ook Elon Musk, topman van Tesla, bij die gelegenheid zijn opwachting in Grünheide zal maken.

De Duitse deelstaat Brandenburg keurde begin maart de bouw van de ‘gigafabriek’ in Grünheide, de eerste autofabriek van Tesla in Europa, goed. In eerste fase zou Tesla in zijn Duitse fabriek ongeveer 500.000 wagens per jaar bouwen. De fabriek zou aan ongeveer 12.000 mensen werk bieden.

Grondwater

Een juridisch geding rond de watervoorziening van de fabriek leek de Duitse plannen van Tesla nochtans lange tijd te zullen dwarsbomen. Inwoners van gemeenten uit de omgeving van de nieuwe fabriek hadden immers gevreesd dat de activiteiten van de Amerikaanse autobouwer de lokale watervoorziening zouden kunnen uitputten.

In eerste instantie had een rechtbank in Frankfurt-Oder de milieuvergunning voor Tesla geweigerd. Het leveringscontract van het Wasserverband Strausberg-Erkner met de Amerikaanse autobouwer werd daardoor ongeldig verklaard. Dat probleem is met de nieuwe vergunning van het Landesamt für Umwelt echter uit de wereld geholpen.

Het Wasserverband Strausberg-Erkner bedient een gebied met drie steden en dertien gemeenten. Het nutsbedrijf merkt op dat de leveringsgarantie een probleem blijft. “Nieuwe projecten zouden de resterende reserves volledig kunnen uitputten”, merkt het nutsbedrijf op.

“Verdere ontwikkelingen of nieuwe commerciële of industriële vestigingen zijn daardoor in het gebied wegens een gebrek aan een winning van grondwater momenteel niet mogelijk. Er zal dan ook in een bijkomende winning moeten worden geïnvesteerd.”

(lb)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto