Tesla zet een stapje dichterbij om wagens te produceren in Europa

De elektrische wagenproducent Tesla heeft de toelating gekregen om in de gigafabriek in Duitsland 2.000 testwagens te bouwen. Voorheen mocht de fabrikant slechts 250 wagens bouwen. Er mogen wel nog geen wagens voor verkoop van de band rollen. Dat meldt de Duitse nieuwssite Tagesspiegel.

Dankzij de nieuwe goedkeuring kan Tesla in de gigafabriek in de Duitse deelstaat Brandenburg 2.000 elektrische voertuigen testen. Eerder kreeg het van de Duitse autoriteiten toestemming om maximaal 250 elektrische voertuigen te testen.

Protest milieugroeperingen

Dat is goed nieuws voor de producent van elektrische wagens, want de bouw van de Duitse gigafabriek verloopt trager dan verwacht. Elon Musk, de CEO van Tesla, botste de afgelopen jaren bijvoorbeeld op protest van milieugroeperingen die zich zorgen maken over het waterverbruik van de fabriek.

Hoe dan ook is elke goedkeuring die Tesla krijgt een belangrijke stap in de goede richting om ook de Europese markt te veroveren. De fabriek in Brandenburg zal namelijk de eerste Europese gigafabriek van Tesla zijn. De wagens die aldaar geproduceerd worden, zijn voornamelijk bedoeld voor de Europese markt.

Tesla’s Duitse fabriek zal in eerste instantie Model Y-auto’s produceren. Later zullen er ook andere modellen worden geproduceerd. Daarnaast zal Tesla in deze gigafabriek ook accu’s en aandrijflijnen voor zijn elektrische voertuigen produceren, zei Musk eerder.

Tweede gigafabriek in het buitenland

De gigafabriek is nog maar het tweede buitenlandse project van zo’n schaal voor Tesla. De eerste gigafabriek buiten de Verenigde Staten (VS) is die in China, waar momenteel de Model 3 en Model Y voor de Chinese markt en verschillende buitenlandse markten worden geproduceerd. Door deze fabriek in China op te zetten, heeft Tesla zijn totale wereldwijde productiecapaciteit aanzienlijk kunnen opvoeren.

Die internationale uitbreiding heeft Tesla ongetwijfeld geholpen om meer wagens aan de man te brengen. De wagenproducent heeft in het vierde kwartaal zelfs een recordaantal auto’s afgeleverd. In het laatste kwartaal van 2021 werden welgeteld 308.600 voertuigen afgeleverd. Daarmee kwam het totaal voor 2021 uit op 936.172 stuks. Daarvan waren er 911.208 van het Model 3 en de Y.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.