Duitse Gigafactory start pas volgend jaar met productie

Het wordt heel onwaarschijnlijk dat de nieuwe Gigafactory van de Amerikaanse autobouwer Tesla in Grünheide, in de buurt van Berlijn, nog dit jaar zijn activiteiten zal kunnen opstarten. De productie zal wellicht pas in januari volgend jaar kunnen aanvangen.

Dat hebben woordvoerders van Tesla tegenover het Duitse magazine Automobilwoche gezegd.

Hindernissen

Oorspronkelijk had Tesla gehoopt zijn Duitse batterijfabriek in juli dit jaar te kunnen opstarten. De bouwwerken werden echter geconfronteerd met een aantal administratieve hindernissen en klachten van milieugroepen en omwonenden, die voor onder meer verkeersoverlast en natuurschade vreesden.

Critici waarschuwen onder meer dat de fabriek jaarlijks ongeveer 1,45 miljard kubieke meter water zal gebruiken. Dat komt overeen met de waterconsumptie van een stad van dertigduizend inwoners.

Eind vorige maand had Tesla te kennen gegeven dat de opening van de fabriek naar het einde van dit jaar zou moeten worden verschoven. Er komt nu echter een verdere vertraging.

Pas begin volgend jaar zou de autobouwer immers over alle nodige vergunningen voor de opening van de fabriek kunnen beschikken. Ook de organisatie van de productieketen zou nog extra werk vergen.

‘De batterijproductie zal in Grünheide dit jaar niet meer kunnen van start gaan’, erkenden de woordvoerders van de onderneming. ‘De constructie van de basisstructuur van de fabriek gaat echter verder volgens plan, samen met de inrichting van de persafdeling en de verfdivisie.’

Consultatie

Tesla heeft een aantal veranderingen moeten aanbrengen aan de officiële aanvraag die moet worden ingediend om de productie te kunnen starten. Die aanpassing betekent dat er een nieuwe openbare consultatie moet worden georganiseerd.

‘Daardoor zal ook procedure voor de definitieve goedkeuring moeten worden opgeschoven’, zegden woordvoerders van het ministerie van leefmilieu van de Duitse deelstaat Berlijn-Brandenburg eerder al.

De Duitse Gigafactory zou tot 500.000 wagens per jaar moeten kunnen bouwen. In eerste instantie moet het Model Y in Grünheide van de band rollen. De fabriek zou ongeveer 12.000 werknemers tellen. Geraamd wordt dat de totale bouwkosten tot ongeveer 1 miljard euro zullen oplopen. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20