Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Komst Gigafactory zorgt in Berlijn voor verdeeldheid

Logo Business AM
Auto

19/01/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Grünheide zorgt de komst van de Gigafactory van Tesla voor grote verdeeldheid. - Julian Stähle/dpa

In Berlijn hebben enkele tientallen verontruste bewoners actie gevoerd tegen de komst van de nieuwe Gigafactory van de Amerikaanse autobouwer Tesla. Volgens de actievoerders dreigt de bouw van de nieuwe fabriek de waterbevoorrading van Grünheide, de gemeente waar de Gigafactory zal oprijzen, in het gedrang te brengen. Ook het natuurbestand zou door de bouw van de fabriek worden bedreigd.

In Grünheide, een gemeente ten oosten van Berlijn in de Duitse deelstaat Brandenburg, bouwt Tesla zijn eerste Europese fabriek. Op de site komt ook een designcentrum.

Leefmilieu

Tesla kondigde in november vorig jaar zijn eerste Europese autofabriek in Grünheide te zullen bouwen. Politici, vakbonden en industriële groepen reageerden met tevredenheid op de beslissing van de Amerikaanse autobouwer. Zij zeggen immers dat de fabriek een sterke injectie voor de lokale economie en arbeidsmarkt zal betekenen.

Een bezorgdheid over de impact van de fabriek op het leefmilieu heeft echter tot protest geleid. Tegenstanders waarschuwen dat Tesla het water van de lokale gemeenschap zal opgebruiken.

Een waterbedrijf uit Brandenburg waarschuwde eerder al dat de komst van de fabriek tot ernstige problemen met de drinkwatervoorziening zou leiden. Ook de afvoer van het afvalwater van de nieuwe fabriek zou tot problemen kunnen leiden.

‘Uit de plannen die Tesla eerder deze maand publiceerde, bleek dat de fabriek meer dan driehonderd kubieke meter water per uur nodig zou hebben,’ aldus de activisten van de organisatie Grünheide gegen Gigafactory. ‘Dat zal de waterreserves van het gebied snel uitputten.’

‘De site ligt in een bosgebied dat onderdeel vormt van een beschermde natuurzone. We kunnen dan ook niet begrijpen dat er niet van bij de start voor een andere locatie is gekozen.’

Tewerkstelling

De actievoerders benadrukten dat voor de bouw van de fabriek een bosgebied van ongeveer driehonderd hectare moet verdwijnen. Ze protesteerden ook tegen de verwachte toename van het autoverkeer die in een aantal landelijke gemeenten in de omgeving moet worden verwacht.

De acties van de tegenstanders van de Gigafactory hebben echter ook een tegenbeweging op gang bracht. Een aantal andere bewoners van de regio wijzen daarbij op de economische voordelen die de fabriek zal creëren. Zij betogen dat de komst van Tesla de lokale economische groei en de tewerkstelling in de regio zal ondersteunen.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president