Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tesla troeft Duitse concurrenten af op de beurs

Logo Business AM
Markten

14/01/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

CEO Elon Musk tijdens een presentatie in Tesla's nieuwe fabriek in Shanghai - Isopix

Hoewel Tesla ruim dertig keer minder auto’s bouwt dan de groep Volkswagen, is het bedrijf van Elon Musk op de beurs al bijna evenveel waard als de Duitse reus.

Het aandeel van de Amerikaanse e-wagenbouwer Tesla zoefde maandag naar nieuwe recordhoogten. De beurskoers steeg met bijna 10 procent tot ruim 524 dollar, wat betekent dat Tesla’s waarde door beleggers op 94,6 miljard dollar ingeschat wordt. Dat is meer dan zijn landgenoten General Motors en Ford samen.

Ook in autoland Duitsland wordt met grote ogen gekeken naar de verbluffende opgang van Tesla’s aandeel, van minder dan 300 dollar in oktober naar ver boven 500 dollar vandaag.

Tesla is nu bijna evenveel waard als Mercedes-bouwer Daimler (omgerekend 58 miljard dollar) en BMW (53 miljard) samen. Het bedrijf van Elon Musk krijgt zelfs de machtige Volkswagen-groep (onder meer VW, Audi en Porsche) in het vizier.

De Duitse reus bouwde vorig jaar 11,8 miljoen wagens, tegenover slechts 367.500 voor Tesla. Dat is 32 keer meer. Toch is hun beurswaarde (ruim 102 miljard dollar tegenover ruim 94 miljard) vergelijkbaar.

Waarom zijn beleggers zo enthousiast? Dat heeft vooral met twee zaken te maken. Analisten geloven dat Tesla met zijn reeds operationele nieuwe fabriek in het Chinese Shanghai en de op stapel staande zustervestiging nabij Berlijn in staat zal zijn qua productieschaal op een hoger niveau te spelen, wat de kosten zal drukken en de winstgevendheid opvoert.

Maar vooral geloven almaar meer beleggers dat Tesla met zijn radicale keuze voor elektrische wagens een technologische voorsprong van meerdere jaren heeft op zijn concurrenten. De Duitse autogroepen zijn nog volop in transformatie om op de verwachte hogere vraag naar elektrische modellen te kunnen inspelen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama