Waterstof moet Schotland helpen duurzame whisky te produceren

De haven van Cromarty Firth in de Schotse hooglanden kan een Europese draaischijf voor duurzame waterstof worden. Dat zeggen de initiatiefnemers achter het North of Scotland Hydrogen Programme. Bedoeling is dat de haven wordt uitgerust met een infrastructuur voor de productie, opslag en distributie van waterstof, die vervolgens naar bestemmingen in de regio, de rest van Schotland, het Verenigd Koninkrijk en Europa zou kunnen worden uitgevoerd.

Onder meer de producenten van de Schotse whisky worden als een mogelijke klant bestempeld.

Offshore windkracht

De initiatiefnemers wijzen erop dat in de omgeving de volgende jaren vijftien nieuwe sites voor de opwekking van offshore windkracht zullen worden ontwikkeld. Een aantal van de projecten situeert zich in de nabijheid van de haven van Cromarty Firth, ten noorden van de stad Inverness. Dat moet de aanvoer van windenergie, noodzakelijk voor de productie van duurzame waterstof, vergemakkelijken.

‘Daarnaast kan ook geprofiteerd worden van de grote diepgang in de haven, terwijl ter plaatse momenteel ook al een aanzienlijk deel van de vereiste infrastructuur – waarbij op eerder aangelegde gasleidingen beroep kan worden gedaan – beschikbaar is,’ voeren ze aan. ‘Dit maakt het gebied uitermate geschikt voor de uitbouw van een centrum voor duurzame waterstof.’

Het North of Scotland Hydrogen Programme denkt onder meer aan de bevoorrading van de Schotse distilleerderijen. ‘Er wordt nog deze maand met een haalbaarheidsstudie begonnen,’ wordt er opgemerkt. ‘Tegen juni zouden daarvan de resultaten bekend moeten zijn.’

Het project is opgezet door energieproducent ScottishPower, in samenwerking met de drankengroepen Glenmorangie, Whyte & Mackay en Diageo. De bedrijven zouden de kans krijgen om voor de verwarming van hun installaties, die zich in de buurt van de Cromarty Firth bevinden, het gebruik van de traditionele fossiele brandstoffen door waterstof te vervangen.

Export

Bob Buskie, chief executive van de Port of Cromarty Firth, benadrukte dat het project een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het streven van Schotland om de ecologische voetafdruk van zijn economie te verminderen en zichzelf te profileren als een van de wereldleiders in de ontwikkeling van duurzame waterstof, een sector die nog in zijn kinderschoenen staat. 

‘Op korte termijn hebben we de beschikking op een aantal partners die het duurzaam karakter van hun activeiten willen opvoeren,’ aldus Buskie. ‘Op langere termijn bestaat er echter de kans om de ecologische voetafdruk van de hele industrie van de Schotse hooglanden te verminderen.’

‘Daarnaast wordt het ook mogelijk om duurzame waterstof uit te voeren naar andere delen van het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, die niet dezelfde offshore windcapaciteit hebben als Schotland. Deze projecten kunnen bovendien een belangrijke stimulans voor de Schotse economie en werkgelegenheid worden.’ (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20