Wat verandert er voor jouw geld in mei?

Wat verandert er voor jouw geld in mei?
Portefeuille met geld – (Photo Illustration by Sean Gallup/Getty Images)

Binnen enkele dagen start er een nieuwe maand. Dat betekent dat er opnieuw enkele zaken veranderen die een impact kunnen hebben op jouw geld. Zoals altijd, lijsten we de voornaamste wijzigingen voor je op.

Lagere spaarrente klassieke spaarrekening Belfius

Belfius zet op 1 mei voor de derde keer dit jaar het mes in de rente op de klassieke spaarrekening.

  • De spaarrente daalt binnen enkele dagen van 0,8 naar 0,7 procent. Bij de start van het jaar ging het gewone spaarboekje nog gepaard met een rente van 1,05 procent.
  • Kans is groot dat de komende weken meer banken het voorbeeld van Belfius zullen volgen. Vraag is hoe diep de rente bij sommige formules nog kan zakken.
    • Zo moet je bij veel klassieke spaarboekjes vandaag al tevreden zijn met bescheiden spaarvergoeding. Wie bijvoorbeeld zijn geld op de gewone spaarrekening van BNP Paribas Fortis (en de dochterondernemingen Hello Bank en Fintro) parkeert, krijgt een rente van slechts 0,6 procent. Bij ING bedraagt die 1,5 procent en bij KBC 0,7 procent, leert de vergelijking van Spaargids.be ons.

Belgisch rekeningnummer voor klanten Revolut

Wie vandaag een rekening opent bij de smartphonebank Revolut krijgt een Litouws rekeningnummer. Vanaf volgende maand krijgen nieuwe Belgische Revolut-rekeningen een Belgische IBAN-code. Ook de bestaande rekeningen krijgen geleidelijk die landencode.

  • “Onze klanten moeten hun rekening dan niet meer aangeven bij de Nationale Bank”, aldus Francesco Aghemio, die de Belgische en de Nederlandse activiteiten van Revolut leidt. “Maar het gaat verder dan alleen die code. De tegoeden van de klanten worden ook beschermd door België en ook voor het antiwitwasbeleid vallen we nu onder het toezicht van de NBB.”

Herstelbaarheidsindex op huishoudelijke toestellen

De herstelbaarheidsindex is een nieuwe maatregel die vanaf 2 mei 2025 geldt.

  • Een score van 1 tot 10 geeft aan hoe gemakkelijk een product te herstellen is. Het doel is om consumenten te helpen bij het kiezen van duurzamere producten en fabrikanten aan te moedigen om producten te ontwerpen die eenvoudiger te repareren zijn.
  • Verkopers moeten de herstelbaarheidsindex duidelijk zichtbaar naast de prijs van het product tonen, zowel in fysieke winkels als online. Daarnaast moet er een link of QR-code beschikbaar zijn die toegang geeft tot gedetailleerde informatie over de berekening van de index.
  • Hoewel de regelgeving op 2 mei 2025 in werking treedt, zal het controle- en sanctiesysteem pas later gefaseerd van kracht worden.

Verbod buitensporige huurprijzen Brussel

Vanaf 1 mei 2025 mogen verhuurders in Brussel geen huurprijs meer vragen die meer dan 20 procent boven de referentiehuurprijs ligt, tenzij het pand uitzonderlijk comfort biedt. Als dat toch gebeurt, kan de huurder onder bepaalde voorwaarden om herziening van de huurprijs vragen.

  • De referentiehuurprijs wordt bepaald op basis van een rooster dat rekening houdt met factoren zoals locatie, oppervlakte en voorzieningen van het pand.
  • Daarnaast kan een huurprijs als buitensporig worden beschouwd als er kwaliteitsgebreken worden vastgesteld, zelfs al ligt die niet 20 procent boven de referentiehuurprijs.

Huis winnen via de Nationale Loterij

De Nationale Loterij komt vanaf volgende maaand met een vernieuwd Lotto-aanbod, waarbij je niet alleen kans maakt op geldprijzen, maar ook op een huis.

  • Die verandering gaat wel gepaard met een prijsverhoging voor een Lotto-rooster, van 1,25 euro naar 1,5 euro, een stijging van 20 procent. Loterij stelt dat deze prijsaanpassing noodzakelijk is door de stijgende inflatie, aangezien de prijs van het rooster sinds 2018 ongewijzigd bleef.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.