Wat verandert er voor jouw geld in maart?

Maart is van start gegaan. Zoals altijd, gaat een nieuwe maand gepaard met enkele wijzigingen die een impact kunnen hebben op jouw budget. Een overzicht.

Sociaal tarief voor internetaansluitingen

Meer dan een half miljoen Belgen komen vanaf volgende maand in aanmerking voor het sociaal tarief voor internetaansluitingen.

 • Dankzij dat tarief kunnen die gezinnen voor maximaal 19 euro per maand surfen.
 • Er bestaat vandaag al een sociaal telecomtarief. Dat biedt 11,5 euro korting op de maandelijkse internetfactuur, maar schiet volgens bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) zijn doel voorbij. De doelgroep moet er immers zelf de nodige stappen voor ondernemen.
 • Het sociaal internetabonnement vervangt op 1 maart het sociaal telecomtarief. De doelgroep zal automatisch een brief in de bus krijgen, waarmee ze naar de winkel kan trekken.
 • Die doelgroep breidt ook uit naar de groep mensen die al jaren recht had op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit – dus vóór de uitbreiding door de gestegen energiefacturen.
 • Wie dat wenst, kan voor maximaal 40 euro per maand een bundel met gsm, televisie of vaste telefonie toevoegen aan zijn vast internetabonnement

Laatste kans om goedkopere renovatielening af te sluiten

Enkele kredietgevers hebben naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw tijdelijk de rente op de renovatieleningen verlaagd. Het evenement is intussen afgelopen, maar bij sommige banken geniet je nog tot en met het einde van maart van gunsttarieven.

 • KBC is de eerste kredietgever die de kortingen schrapt. Vanaf 1 maart past de grootbank opnieuw de normale tarieven toe. Momenteel betaal je een rente van 3,99 procent voor een gewone lening en 3,69 procent voor een groene lening.
 • Argenta en Belfius hebben ook tijdelijk het mes gezet in het prijskaartje van hun renovatiekredieten.
  • Voor een gewone renovatielening betaal je bij Belfius een rente van 3,95 procent. De rente op de groene lening bedraagt 3,65 procent. Die tarieven gelden tot en met 31 maart.
  • Argenta rekent een rente van 4,29 procent aan voor een renovatielening. Het tarief voor een groen krediet bedraagt 3,79 procent. De kortingstarieven van Argenta gelden tot en met 30 maart.

Lagere rente termijnrekeningen

Net zoals in september heeft de uitgifte van de eenjarige staatsbon enkele banken aangezet om de rente op de termijnrekeningen met dezelfde looptijd te verhogen. Momenteel zijn vier formules lucratiever dan de overheidsobligatie.

 • Geen enkele termijnrekening doet het beter dan die van Santander Consumer Bank en Izola Bank. Die formules geven de spaarders een coupon van netto 2,345 procent.

Enkele spelers, waaronder CKV, hebben ook de rente op de driejarig termijnrekeningen opgetrokken. Ons land telt negen formules die lucratiever zijn dan de staatsbon met dezelfde looptijd.

 • Saver+ van Izola Bank brengt het meeste op. Die driejarige termijnrekening gaat gepaard met een rente van 2,45 procent netto.

Maar: Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om tijdelijk acties. Eenmaal de intekenperiode is afgelopen zullen de rentes opnieuw dalen. Dat was ook het geval bij de uitgifte in september.

 • Inschrijven op de staatsbons kan nog tot 1 maart, of tot 29 februari voor rechtstreekse inschrijvingen via het Grootboek.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer