Eerste banken reageren op de eenjarige staatsbon: geen hogere spaarrentes, maar wel lucratievere termijnrekeningen

Netto brengt de eenjarige staatsbon deze keer minder geld in het laatje dan in september. Toch zet de nieuwe uitgifte enkele banken aan om de rente op de termijnrekeningen op te trekken.

Waarom is dit belangrijk?

Vanaf vandaag kan je intekenen op de staatsbons. Je krijgt daarbij de keuze uit twee looptijden: één en drie jaar. Wie zijn geld één jaar toevertrouwt aan de overheid ontvangt een vergoeding van 2,1 procent netto. De driejarige staatsbon brengt netto 1,75 procent op. De deadline om in te tekenen loopt af op 29 februari voor wie dat doet via het Agentschap van de Schuld. Wie aanklopt bij één van de deelnemende banken heeft tot en met 1 maart de tijd.

Context: De voorbije weken was er in de Wetstraat een discussie aan de gang over de belasting op de eenjarige staatsbon. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, wou de roerende voorheffing - net zoals in september - verlagen tot 15 procent. Dat voorstel botste op een njet van de liberalen. Eerder deze week heeft het kernkabinet beslist om het belastingtarief vast te leggen op 30 procent.

  • Bruto brengt de eenjarige staatsbon al minder geld in het laatje dan in september. Toe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer