Spaarders moeten met minder tevreden zijn: geen lagere belasting voor de eenjarige staatsbon

Wie de komende week intekent op de eenjarige staatsbon zal een roerende voorheffing van 30 procent op de coupons moeten betalen. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, wou die belasting verlagen tot 15 procent. Maar dat was niet naar de zin van de liberalen.

Waarom is dit belangrijk?

Vanaf morgen kan je intekenen op twee nieuwe staatsbon, één op 3 jaar en één op 1 jaar. Er was dus dringend nood aan klaarheid over de belasting op de eenjarige overheidsobligatie. Door de toepassing van het normale tarief zullen de spaarders tevreden moeten zijn met een lager nettorendement.

In het nieuws: Het federale kernkabinet heeft beslist dat er geen fiscale korting komt voor de eenjarige staatsbon. Alexia Bertrand (Open Vld), minister van Begroting, had eerder al een negatief advies gegeven.

  • Daardoor zullen beleggers, net zoals bij de staatsobligatie met een looptijd van drie jaar, een belasting van 30 procent moeten betalen op de coupon.
    • De regering had bij de uitgifte in september de roerende voorheffing voor de eenjarige staatsbon uitzonderlijk verlaagd tot 15 procent. De bedoeling was toen om de concurrentie aan te gaan met de spaarboekjes. “Intussen hebben de banken de spaarrentes verhoogd. Het is dus niet langer noodzakelijk om hen onder druk te zetten”, klinkt het bij Open Vld.
    • In totaal werd er toen bijna 22 miljard euro opgehaald. Nu zal dat maximaal 6 miljard euro zijn, wat eveneens de noodzaak wegneemt om de spaarders opnieuw een fiscaal cadeautje te geven.
  • De eenjarige staatsbon brengt bruto 3 procent op. Na betaling van de roerende voorheffing hou je netto 2,1 procent over. Per 1.000 euro die je belegt, krijg je 21 euro aan interesten.
    • Indien het gunsttarief van toepassing was, zou het nettorendement uitkomen op 2,55 procent. Dat komt neer op een rendement van 25,5 euro per 1.000 euro.
  • Zonder gunsttarief zijn er maar liefst veertien spaarboekjes die lucratiever zijn dan de staatsbon. Met fiscale korting zou dat aantal zakken tot zeven.
    • Ter herinnering: Bij de uitgifte in september moesten alle spaarboekjes de duimen leggen voor de staatsbon.

Gunsttarief in september?

Opgemerkt: Vooruit was tijdens het debat vragende partij om in september een eenjarige bon aan 15 procent roerende voorheffing uit te geven. “Op dat moment komen de middelen van de vorige eenjarige staatsbon opnieuw vrij”, klinkt het.

  • Niet alleen dat, in september zijn ook de federale verkiezingen afgelopen. Een uitgifte met fiscale korting in maart, net voor de verkiezingen in juni, zou de populariteit van Van Peteghem bij de kiezers ongetwijfeld een boost hebben gegeven. Dat wouden de andere partijen voorkomen.
    • “Zo vlak voor de verkiezingen dit soort maatregelen nemen als regering, daar moeten we voorzichtig mee zijn”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) eerder deze week in een gesprek met De Ochtend op Radio 1.

Vergeet niet: Inschrijven op de nieuwe staatsbons kan vanaf donderdag 22 februari 2024. Indien er geen vervroegde afsluiting komt, staat het aanbod via het Grootboek open tot en met donderdag 29 februari 2024, via de banken tot en met vrijdag 1 maart 2024.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer