Bertrand kant zich tegen verlaging roerende voorheffing staatsbon

Het Agentschap van de Schuld stelt voor om in maart twee staatsbons uit te geven, één op 1 jaar en één op 3 jaar. In tegenstelling tot de uitgifte in september lijkt de kans klein dat de roerende voorheffing voor de eenjarige staatsbon opnieuw wordt verlaagd tot 15 procent. Het gunsttarief botst op verzet van Alexia Bertrand (Open VLD), Federaal staatssecretaris voor Begroting.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het Agentschap van de Schuld wil in maart staatsbons met een looptijd van één en drie jaar uitgeven.

  • In tegenstelling tot de uitgifte in september, toen de regering bijna 22 miljard euro kon ophalen, stelt het agentschap voor om de inlagen te plafonneren op 6 miljard euro in totaal.
  • Het is nog niet duidelijk hoeveel de staatsbons zullen opbrengen. De overheidsinstelling zal de coupons van beide staatsbons op dinsdag 20 februari 2024 bekendmaken.
  • Inschrijven via een plaatsende instelling kan vanaf donderdag 22 februari 2024 tot en met vrijdag 1 maart 2024. Inschrijven via het Grootboek kan vanaf donderdag 22 februari 2024 tot en met donderdag 29 februari 2024.

Wachten op goedkeuring gunstregime staatsbon

Maar: De fiscaalvriendelijke staatsbon botst op een “njet” van Bertrand.

  • Volgens de staatssecretaris is de lagere belasting niet te verantwoorden op een moment dat de Belgische begroting rood kleurt. “Het is vanuit begrotingsoogpunt niet aangewezen”, aldus Bertrand.
  • De liberalen hadden al aangegeven dat ze geen grote voorstander zijn van het gunsttarief. Ze waarschuwen dat overheid geld verliest als de roerende voorheffing wordt verlaagd. Cd&v is er net van overtuigd dat het gunsttarief meer inkomsten genereert voor de staat. “Gezinnen verschuiven dan hun spaargeld – dat grotendeels is vrijgesteld van roerende voorheffing – naar de staatsbon”, klinkt het. 
    • De banken pleiten eveneens voor een gelijke fiscale behandeling. Zij zagen tijdens de uitgifte in september massaal spaargeld wegvloeien. Er wordt gevreesd dat de stabiliteit van sommige financiële instellingen in gedrang zal komen als de overheid nog eens een enorme hoeveelheid spaargeld aantrekt met een fiscaalvriendelijke staatsbon.
    • Voorts merkt Open VLD op dat momenteel het goedkoper is voor de overheid om geld te lenen op lange termijn dan op korte termijn. Het komt dan ook wat vreemd over dat Van Peteghem voor een kortlopende staatsbon wil werken met een gunsttarief.
  • Dit is ongetwijfeld een mokerslag voor Van Peteghem. Volgens een regeringsbron mikt hij bij de eenjarige staatsbon op een nettorendement van zo’n 2,4 procent. De uiteindelijk coupon zou wel eens lager kunnen zonder het fiscale gunstregime.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.