Discussie over afschaffing getrouwheidspremie laait opnieuw op: staatssecretaris voor Consumentenzaken wil spaarrente hervormen

Verdwijnt de getrouwheidspremie binnenkort? De Nationale Bank van België (NBB) en de financiële waakhond FSMA kanten zich alvast niet tegen zo’n ingreep. Nu wil ook Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenzaken, de banken niet langer verplichten om een getrouwheidspremie aan te bieden.

Waarom is dit belangrijk?

De spaarrente is al meermaals voer voor discussie geweest in de Wetstraat. Volgens sommige regeringspartijen is die vergoeding te complex. Ze hekelen onder meer de getrouwheidspremie. Spaarders krijgen die pas zodra ze hun geld voor twaalf opeenvolgende maanden vastklikken.

In het nieuws: Bertrand pleit voor een afschaffing van de (verplichte) getrouwheidspremie.

  • Zo'n ingreep moet ervoor zorgen dat de klanten meer keuze krijgen tussen sparen op korte en op langere termijn.
    • Ter verduidelijking: De spaarrente van een gereglementeerd spaarboekje moet uit twee elementen bestaan: de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang het geld gedurende een jaar op de rekening staat. Als dat een volledig jaar is, krijg je de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer