Nieuwe eenjarige staatsbon zal naar alle waarschijnlijkheid minder rendabel zijn dan meest lucratieve spaarboekjes

Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, blijft vastberaden om dit jaar opnieuw een eenjarige staatsbon met fiscale korting te lanceren. In tegenstelling tot vorige keer zal de overheidsobligatie naar alle waarschijnlijkheid minder geld in het laatje brengen dan de meest lucratieve spaarboekjes.

Waarom is dit belangrijk?

De regering heeft eind augustus een eenjarige staatsbon uitgegeven om de banken aan te zetten de spaarrente te verhogen. Dankzij een verlaagd belastingtarief lag het nettorendement bij de uitgifte hoger dan dat van eender welk spaarboekje. 

In het nieuws: Van Peteghem legde vandaag aan de ministerraad de plannen voor zijn nieuwe staatsbon voor.

  • Net zoals bij de vorige uitgifte, die toen bijna 22 miljard euro heeft opgebracht, wil de minister de roerende voorheffing tijdelijk verlagen 30 naar 15 procent. Op die manier krijgt het nettorendement een forse boost. Volgens een regeringsbron is het bedoeling dat de staatsbon zo'n 2,4 procent netto in het laatje zal brengen. Dat is minder dan vorig jaar. Toen ging de eenjarige ov
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer