Wat verandert er op 1 juli? Vijf maatregelen die uw portefeuille raken

Een nieuwe maand houdt altijd nieuwigheden in. We lijsten voor u de belangrijkste maatregelen op die een invloed kunnen op uw portefeuille.

1) Begin van de sperperiode voor de zomersolden

Op 1 juli start dit jaar uitzonderlijk de sperperiode, waarin het voor modewinkels verboden is om kortingen aan te kondigen. Door de coronacrisis is het begin van de solden dit jaar met een maand uitgesteld tot 1 augustus. De sector wilde op die manier een prijzenoorlog snel na de heropening van de modewinkels vermijden en de handelszaken de mogelijkheid geven om enkele weken aan normale prijzen te verkopen.

2) Magneetkaarten onbruikbaar op bussen en trams van De Lijn

De magneetkaart verdwijnt als vervoersbewijs op bussen en trams, behalve op de kusttram (daar gaat de maatregel pas op 1 oktober in). Sinds 23 juni loopt er een omruilactie voor de magneetkaarten, waarbij het overblijvend saldo als korting afgetrokken wordt bij de aankoop van een elektronisch vervoerbewijs. Behalve de elektronische MOBIB-kaarten kunt u een rit ook altijd via een sms-ticket of een M-biljet op de smartphone betalen.

3) Gratis fiets meenemen op de trein

Tot en met 31 december kunnen NMBS-reizigers hun fiets kosteloos meenemen op de trein. Dit is het gevolg van een beslissing van de superkern, de minderheidsregering-Wilmès en de partijen die de volmachten steunden. Wie gebruik wil maken van deze mogelijkheid moet beschikken over een biljet met ‘fietssupplement’, wat dus gratis zal zijn. Deze maatregel is een stuk minder gecontesteerd dan de gratis treintickets.

4) Honderdduizenden bedienden krijgen fietsvergoeding

Alle werknemers die tot het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200) behoren, krijgen voortaan een fietsvergoeding. Volgens de nieuwe regels krijgen bedienden die regelmatig de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer een fietsvergoeding van 0,10 euro per gereden kilometer, met een maximum van 4 euro per arbeidsdag. In totaal kunnen 55.000 bedrijven en ruim 440.000 bedienden van deze verplichting.

5) Weer boetes bij inbreuken op Brusselse lage-emissiezone

Wie vanaf nu met een niet-conform voertuig de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel binnenrijdt, krijgt weer een boete. Door de coronacrisis waren de boetes tijdelijk opgeschort. Net zoals voor de opschorting kan een nieuwe boete pas drie maanden na de vorige gegeven worden, om de eigenaar de tijd te geven om de nodige maatregelen te treffen. Alle informatie rond de Brusselse LEZ-regeling is terug te vinden op de specifieke website.

Meer