Wat is Monero (XMR) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Monero is een van de populairste cryptocurrencies en onderscheidt zich op meerdere vlakken van andere virtuele munten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin zijn alle transacties met Monero volledig anoniem. Daarnaast lijkt Monero, afgekort tot XMR, ook beter voorbereid voor de verdere groei van de cryptomarkt dan veel andere cryptomunten.

Monero (XMR) bestaat sinds 2014 en haalt zijn naam bij de vertaling van het woord ‘munteenheid’ in de kunsttaal Esperanto. Sinds zijn lancering is de cryptocurrency voortdurend in ontwikkeling. In totaal hebben meer dan 400 ontwikkelaars gewerkt aan de cryptomunt.

Dat zorgt ervoor dat Monero beter gewapend lijkt voor de toekomst dan logge en trage cryptocurrency zoals Bitcoin. Meer en meer mensen delen die mening en zo won Monero het laatste jaar dan ook veel aan populariteit waardoor de waarde ook veel steeg. 

Hoeveel is Monero waard?

De totale waarde van alle Monero (XMR) is bijna 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro). Dat is heel wat minder dan de grootste cryptomunten Bitcoin en Ethereum, maar brengt Monero wel in de top vijftien van grootste cryptocurrencies. Het is dus zeker niet overdreven om te zeggen dat XMR heel populair en gewild is.

Hoewel Monero al bestaat sinds 2014 bleef de waarde, zoals bij de meeste cryptocurrency, lang vrij laag en viel er dus niet veel winst te maken met het kopen of verkopen van de virtuele coins. Pas halverwege 2016 begon de koers langzaam te stijgen.

De eerste grote stijging in waarde kwam er begin september 2017 toen de waarde van 1 XMR steeg tot 144 dollar (zo’n 125 euro). De koers zou zijn hoogste punt bereiken aan het begin van 2018 toen 1 Monero coin 458 dollar (bijna 400 euro) waard was. Maar net als veel andere cryptovaluta’s kreeg ook Monero daarna klappen en een half jaar later was de koers gezakt tot zo’n 120 dollar (ongeveer 100 euro).

Wat zijn de voordelen van Monero?

Privacy en anonimiteit

Monero heeft enkele belangrijke, bijna unieke kenmerken die het voor veel kenners van cryptocurrency een van de meeste interessante coins op cryptomarkt maakt. Een van die kenmerken, en meteen ook de belangrijkste eigenschap van Monero, is de anonimiteit van XMR. Of zoals Monero het zelf zegt: “You are your own bank“. Daarmee verwijzen de ontwikkelaars ook meteen naar het feit dat de cryptocurrency volledig gedecentraliseerd is.

De cryptocurrency geeft zijn gebruikers volledige en waterdichte privacy. Alle transacties die gedaan worden met Monero zijn compleet onherleidbaar. Andere cryptomunten die streven naar volledige anonimiteit zoals Dash (lees hier meer over Dash), Pivx en Zcash zijn veel kleiner en hebben volgens de meeste kenners een minder goed systeem dan Monero.

De manier waarop de blockchain van Monero is gemaakt, op basis van het CryptoNote protocol, zorgt ervoor dat er niet kan achterhaald worden wat de afkomst, bestemming en inhoud van een transactie was. Dat is mogelijk door een techniek die ‘Ring Signatures’ genoemd wordt en waarbij de encryptiesleutels van gebruikers door het systeem door elkaar worden gehaald zodat ze niet meer te traceren zijn. Bekijk hieronder schematisch hoe dat in zijn werk gaat:

Die anonimiteit heeft er wel voor gezorgd dat Monero bij sommige volgers een slechte reputatie heeft gekregen. Het zou namelijk de geliefkoosde cryptocurrency zijn van de onderwereld. Doordat transacties niet te achterhalen zijn, is Monero ideaal voor illegale zaken zoals het kopen en verkopen van drugs en wapens.

Ook bij aanvallen met ransomware wordt er vaak een beroep gedaan op Monero. Bij zo’n aanval blokkeren hackers je computer of bepaalde bestanden en vragen ze losgeld om die blokkering op te heffen. Ransomware-virussen, zoals het beruchte WannaCry, komen steeds vaker voor. In het verleden vroegen criminelen in dat geval Bitcoin, maar daar zijn ze nu van afgestapt omdat dat te traceren valt.

Geen problemen met schaalbaarheid

Bitcoin is de eerste cryptocurrency die beschikbaar was en nog steeds de grootste, maar de virtuele munt kent wel een aantal problemen. Een daarvan is de schaalbaarheid en vooral het feit dat het daardoor vaak lang duurt voor een transactie echt goedgekeurd wordt.

Dat komt door de transactieblokken van de Bitcoin die maximaal één megabyte groot zijn. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Die grootte zorgt er voor dat er maximum zeven transacties per seconde kunnen goedgekeurd worden. In de praktijk zijn het er zelfs vaak maar 3 à 4. Dat brengt ook met zich mee dat de transactiekosten bij Bitcoin steeds hoger worden naarmate het populairder wordt. (Lees hier hoe dat probleem in 2017 zorgde voor het ontstaan van Bitcoin Cash (BCH))

Monero zag al voor zijn lancering in 2014 dat die limieten per block voor problemen zouden zorgen en heeft gezorgd voor een zogenaamde dynamic block size limit. Dat wil zeggen dat hun blokken geen maximale grootte hebben, maar dat die limiet flexibel is. Het aantal MB’s per block kan makkelijk aangepast worden, zowel naar boven als naar beneden, afhankelijk van de vraag.

Mining van Monero is eenvoudig

Ook op het vlak van mining hebben de ontwikkelaars van Monero goed gekeken naar Bitcoin. Daar is dat mijnen namelijk heel arbeidsintensief en duur. Je hebt dus niet alleen veel tijd, maar ook speciale, krachtigere computers en een chip, ASICS genaamd, nodig als je Bitcoin wil minen. Daardoor worden Bitcoins bijna alleen door grote farms gemijnd.

Wie Monero wil minen, kan dat gewoon thuis doen met een eenvoudige laptop of computer met een x86 CPU, iets wat je tegenwoordig in iedere simpele laptop of pc vindt. Online zijn verschillende programma’s en stappenplannen te vinden om zelf aan de slag te gaan als je Monero wil minen. Daarvoor krijg je trouwens na het minen van een block minimum 0,3 XMR als beloning. Dat komt door de zogenaamde permanent block reward, een systeem dat ervoor moet zorgen dat het voor miners altijd interessant blijft om Monero te minen. Die zekerheid is er bij veel andere cryptocurrency niet.

Toch is er ook hier een nadeel verbonden aan de technologie van Monero. Doordat de cryptocurrency met een eenvoudige computer te minen is, is het voor hackers ook makkelijker om dat te doen via andere mensen hun computer of laptop, zonder dat die dat door hebben. Op die manier verdienen de hackers XMR zonder zelf extra kosten te hebben. Die vorm van cybercriminaliteit wordt cryptojacken genoemd. Volgens een recent rapport zou zo’n 5 procent van alle Monero via cryptojacking gemined zijn.

Moet je investeren in Monero (XMR)?

Daar alle hierboven opgenoemde kenmerken wordt Monero door velen gezien als een van de best ontwikkelde digitale betaalsystemen. De cryptocurrency heeft oplossingen voor heel wat zaken die bij andere coins voor problemen zorgen.

Daardoor is Monero een van de best beveiligde en snelste cryptocurrency om anonieme betalingen te doen. En het ziet er naar uit dat het diezelfde goede eigenschappen ook zal kunnen bieden als de virtuele munt ineens veel populairder en groter zou worden. Monero is namelijk in staat zich aan te passen en te blijven ontwikkelen om eventuele problemen in de toekomst snel aan te pakken.

Waar kan ik Monero kopen?

Cryptocurrency exchange

Als je overtuigd bent en wilt investeren in Monero (XMR) zijn er in België verschillende manieren om dat te doen. Heel wat handelsplatformen, beter bekend als een ‘cryptocurrency exchange’, bieden de populaire coin aan.

Toch kies je best niet zomaar eender welk online handelsplatform voor cryptotrading. De belangrijkste verschillen om mee rekenen te houden zijn de veiligheid, betaalmogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en het aanbod aan cryptocurrency.

Na het aanschaffen van je Monero kan je kiezen om er snel opnieuw mee te traden of je kan ze houden en wachten tot de koers stijgt. In het laatste geval is het aangeraden om een Wallet aan te schaffen. Zo zijn je cryptocurrency beschermd tegen hackers, technische problemen of beslissingen van de overheid. Zeker als je veel geld investeert, is zo’n Wallet aan te raden.

Binance of HitBTC

Om Monero te kopen geven wij zelf de voorkeur aan de handelsplatformen Binance en/of HitBTC. Binance bestaat nog maar sinds juli 2017 maar groeide in een recordtempo uit tot een van de grootste exchanges ter wereld. Ze hebben dan ook heel wat verschillende munten om te verhandelen waaronder zelfs hun eigen munt waarmee je kan zorgen dat je minder transactiekosten moet betalen (lees hier meer over Binance Coin (BNB)).

Die transactiekosten liggen bij Binance op 0,1 procent bij het traden, wat vrij laag is in vergelijking met andere handelsplatformen. Storten op de exchange is zelfs helemaal gratis. Dat kan jammer genoeg wel alleen met andere cryptocurrency en niet met euro’s via en kredietkaart of overschrijving. Als je die nog niet hebt, raden we je aan om bijvoorbeeld Litecoin (LTC) te kopen op het handelsplatform Coinbase en die dan over te zetten op Binance. Het Chinese handelsplatform heeft overigens wel aangekondigd om naar Europa te verhuizen dit jaar en vanaf dan ook overschrijvingen in euro te aanvaarden.

HitBTC is een kleiner handelsplatform dan Binance, maar het wordt wel vaker gebruikt voor het traden van Monero. De exchange bestaat dan ook al sinds 2014 en kan dus al veel langer gebruikt worden om XMR te verhandelen. De transactiekosten die je bij dat traden betaalt, zijn gelijk aan die op Binance.

Het voordeel van HitBTC is dat je je bij hen wel gewoon kan inkopen door euro’s over te schrijven via je bankrekening. Op die manier heb je geen omweg nodig. Het nadeel is dat het handelsplatform niet over een applicatie beschikt. Zo’n app heeft Binance wel. Op Android vind je die gewoon terug in de Play Store, op iOS moet je hem installeren via de website van Binance.

Monero (XMR) is duidelijk een cryptocurrency om te volgen!

Meer