Wat is Dash en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Dash (DASH) is een van de snelst groeiende cryptocurrencies op de markt. De naam van de cryptomunt staat voor Digital Cash en dat is ook alles wat het wil zijn. Een manier om snel en makkelijk online betalingen door te voeren. Maar is het ook een goede investering? In de wereld van de cryptocurrency is bitcoin uiteraard heer en meester, maar er zijn heel wat kapers op de kust. Eén daarvan is Dash, een acroniem voor Digital Cash en een cryptomunt die zich vooral wil toespitsen op veilige online betalingen. 

Wat is Dash? 

Dash had niet altijd de naam Dash. Bij z’n ontstaan in januari 2014 luisterde de cryptocurrency naar de naam XCoin. Later werd hij heruitgebracht als Darkcoin, om uiteindelijk te gaan voor de naam Dash, dat een samenvoeging is van de woorden Digital Cash. 

Aan de basis van Dash ligt de Amerikaanse software developer Evan Duffield. Hij maakte in 2010 kennis met de cryptomunt bitcoin, maar ergerde zich aan het gebrek aan anonimiteit en de trage transactietijd van de grootste en populairste cryptocurrency. Daarom besliste hij om zelf zijn eigen virtuele munt uit te brengen. In 2014 kwam de toen 34-jarige Amerikaan op de proppen met Dash, een crypto die resoluut inzet op privacy en snelheid. 

Broncode van bitcoin

Dash is een altcoin van bitcoin, wat wil zeggen dat de cryptocurrency gebruikmaakt van de broncode van bitcoin, maar er een nieuw en onafhankelijk platform uit heeft opgetrokken. Dash onderscheidt zich van bitcoin doordat het echt wil inzetten op betalingen en daarbij vooral gebruiksvriendelijk wil zijn, eerder dan een munt te zijn om te verhandelen. 

Verder onderscheidt Dash zich van andere crypto’s omdat het gebruikmaakt van een tweesporensysteem bij het mijnen. (Alles over het principe van mining lees je hier.) Enerzijds maakt het gebruik van de gekende nodes, die hierbij louter worden ingezet om nieuwe coins te verifiëren en te creëren. Maar anderzijds worden er ook zogenaamde Masternodes gebruikt. Dit zijn de nodes die zich bezighouden met de blockchain en cryptografie van de cryprocurrency. Door deze taken op te splitsen worden de nodes minder belast, waardoor er dus sneller en makkelijker gemijnd kan worden. 

Hoeveel is Dash waard?

Op het moment van schrijven heeft één Dash een waarde van 263,50 dollar (iets meer dan 226 euro). Momenteel is er 8.145.722 Dash in omloop. Hierdoor ligt de totale marktwaarde van Dash op dit moment op 2,15 miljard dollar (1,85 miljard euro). Daardoor staat het op de 13de plaats in de lijst met de grootste cryptomunten op dit moment. 

De limiet van Dash, het aantal Dash dat ooit in omloop gebracht zal worden, is vastgelegd op 18,9 miljoen. Er kan dus nog ruim 10 miljoen Dash gemijnd worden, waardoor de munt dus nog veel groeipotentieel heeft. Dash kende een enorme stijging in waarde in het begin van het jaar en aan het einde van vorig jaar. Op z’n hoogtepunt had één coin een waarde van maar liefst 1.586 dollar (1.366 euro), maar ondertussen zakte de waarde dus weer terug tot ruim onder de kaap van 1.000 dollar. Die trend valt te vergelijken met de koers van de meeste andere cryptocurrency.


© coinmarketcap.com

Waarom is Dash zo populair?

Dash staat, zoals eerder vermeld, voor ‘Digital Cash’, een naam die meer zegt dan louter dat het hier om een cryptovaluta gaat. Dash trekt namelijk resoluut de kaart van de digitale betalingen. Het wil een platform bieden waarop mensen makkelijk, betrouwbaar en incognito verrichtingen kunnen plaatsen. Omdat Dash inzet op (kleine) verrichtingen heeft het ook een lage transactiekost. Hierdoor wordt de munt natuurlijk aantrekkelijker om ook daadwerkelijk mee te betalen. 

Dash biedt twee mogelijke betalingsmethodes aan. Enerzijds is er InstantSend, waarbij je transacties onmiddellijk gebeuren, zonder dat je moet wachten op de goedkeuring van een blok in de blockchain. (Lees hier meer over blockchain.) En anderzijds gebruikt Dash PrivateSend, waarbij er wordt ingezet op incognito transacties. 

Anonieme betalingen

Om de betalingen incognito te maken, maakt Dash gebruik van CoinJoin, een methode waarbij transacties gebundeld worden. Doordat de transacties gebeuren vanuit één pot is het moeilijker om te traceren wie de betaling uitvoerde. Oprichter Evan Duffield legt dit uit aan de hand van een duidelijk voorbeeld. “Stel je legt allemaal je portefeuille open en iedereen heeft briefjes van 50 en van 10. We leggen die allemaal samen op de tafel en mixen ze door elkaar waarna we vragen hoeveel iedereen in de pot heeft gelegd. We weten natuurlijk allemaal wel hoeveel we in de pot hebben gelegd, maar we kunnen niet precies de juiste briefjes terugnemen, daardoor kan je het geld anoniem noemen. Want je kan de eigenaar niet traceren.” En zo werkt Dash dus ook. Door gebruik te maken van een gedeelde pot gebeuren de verrichtingen dus anoniem. 

Dat is handig voor wie niet wil dat Jan en alleman weet waar je je geld aan uitgeeft. Maar het heeft ook bijgedragen tot de ietwat slechte reputatie van Dash. Want door de nadruk op privacy en anonieme betalingen is de munt geliefd bij mensen die al eens een criminele verrichting plaatsen. Hetzelfde probleem zien we overigens ook bij Monero (XMR), die andere cryptocurrency die veel aandacht heeft voor privacy.

Een ander nadeel is dat de CoinJoin-methode veel verrichtingen nodig heeft om te kunnen werken. Er moeten dus verschillende mensen op hetzelfde moment een transactie uitvoeren om zo’n gedeelde pot te kunnen maken. En omdat de munt nu nog niet zo veel gebruikt wordt om transacties uit te voeren, moet je soms even wachten tot de verrichting doorgaat. 

Moet je investeren in Dash? 

Dash wordt door vele kenners gezien als een goede investering. Het is een redelijk stabiele cryptomunt, die op verschillende vlakken beter scoort dan bitcoin. Zo maakt Dash gebruik van twee betalingsopties waardoor de munt zich beter toespitst op de noden van z’n gebruikers. Je kan zo kiezen of je voor een snelle transactie gaat (InstantSend), of liever iets langer wacht in ruil voor een volledig anonieme transactie (PrivateSend). 

Op die manier kan Dash bovendien gezien worden als een meer gebruiksvriendelijke cryptocurrency dan bijvoorbeeld bitcoin omdat er duidelijk vertrokken is vanuit de noden van gebruikers. De website Crypto Recorder stelt zelfs dat Dash de meest stabiele cryptomunt is om in te investeren en voorspelt bovendien dat de munt binnen enkele jaren zal uitgroeien tot de grootste crypto en zo dus bitcoin, en z’n marktwaarde van (op het moment van schrijven) meer dan 115 miljard dollar of 100 miljard euro, zal voorbijsteken. 

Waar kan je Dash kopen?  

In tegenstelling tot vele andere cryptocurrencies is Dash gewoon verkrijgbaar via overschrijving van je bankrekening. Zo kan je Dash kopen op de website CEX.IO. Verder is het ook mogelijk om Dash op de gekende crypto handelsplatformen te verkrijgen via andere cryptocurrency. Zowat alle grote platformen, waaronder Binance, Bitfinex en Kraken, ondersteunen Dash. 

Meer