Wat mogen we straks verwachten van het Amerikaanse inflatiecijfer?

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei onlangs dat hij er niet van overtuigd is dat de centrale bank voldoende heeft gedaan om de inflatie te temperen. Straks komen we alvast te weten in welke mate het leven in oktober duurder is geworden aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Waarom is dit belangrijk?

Al meer dan een jaar bestrijden centrale banken de inflatie met een verstrakkend rentebeleid. Hoewel de markten misschien verwachtten dat er een einde zou komen aan de renteverhogingen, toonde de inflatie in september enige veerkracht. Beleggers zullen het inflatierapport voor oktober daarom nauwlettend in de gaten houden.

In het nieuws: Wat mogen we verwachten van het inflatierapport?

  • Volgens economen bevraagd door Bloomberg zal de inflatie in oktober vertragen tot 3,3 procent (op jaarbasis). Dat cijfer zou daarmee lager liggen dan in september, toen de inflatie stagneerde op 3,7 procent.
  • De kerninflatie – zonder energie- en voedselprijzen – zal naar verwachting 0,1 procent (op maandbasis) bedragen, tegenover 0,4 procent in september.
  • De inflatie zal naar verwachting blijven dalen, maar het is een moeizaam proces. Het is daarom niet uitgesloten dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen.
  • Vorige week herhaalde Powell dat de Fed nog lange weg heeft af te leggen om de inflatie terug te brengen naar 2 procent, de doelstelling van de centrale bank.
  • Volgens de markt is de kans zo’n 15 procent dat de centrale bank de rente in december optrekt. Vorige week werd die kans op minder dan 10 procent ingeschat.

Eerste renteverlagingen in 2024?

Op lange termijn: De strijd tegen inflatie lijkt te zijn gewonnen.

  • Volgens economen van ING zal de Fed niet langer gedwongen worden om de rente verder te verhogen.
  • De inflatie zou rond april de doelstelling van 2 procent moeten bereiken.
  • Nu het risico op een recessie in de VS toeneemt, verwacht ING verschillende renteverlagingen in 2024, waardoor die eind volgend jaar tussen de 4 en 4,5 procent zou komen te liggen.

(ns/cv)

Meer