‘Wat mij betreft ben ik klaar voor samenwerking en contacten met jou’: Poetins zoetgevooisde felicitaties aan Joe Biden

Meer dan een maand nadat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend raakte, heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn toekomstige tegenhanger Joe Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Volgens het Kremlin heeft Poetin gewacht tot Biden officieel erkend werd als de volgende president door het kiescollege.

‘Wat mij betreft, ben ik klaar voor samenwerking en contacten met jou’, dat staat volgens het Kremlin in een telegram dat Poetin naar Biden gestuurd heeft. 

De volledige inhoud van het telegram is niet bekend, maar volgens het Kremlin heeft de Russische leider geschreven dat hij er vertrouwen in heeft dat Rusland en de VS ‘ondanks hun meningsverschillen, kunnen bijdragen aan de oplossing van veel van de problemen en uitdagingen waar de wereld momenteel voor staat.’ Hij benadrukte ook dat beide grootmachten een ‘speciale verantwoordelijkheid dragen voor de globale veiligheid en stabiliteit’.

‘Hard to get’

Omdat zittend president Trump de verkiezingsuitslag hard maar vruchteloos aanvecht, hielden verschillende wereldleiders de boot af om de overwinning van Biden te erkennen. Poetin was de belangrijkste onder hen die dat lang vol hield. Het Kremlin zei onmiddellijk na de verkiezingsuitslag bekend was dat het zou wachten op de officiële resultaten van de verkiezingen alvorens commentaar te leveren op de uitkomst. Gisteren heeft het kiescollege de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel bevestigd. 

Momenteel zijn de Braziliaanse president Jair Bolsonaro – ook wel de ‘Trump van de tropen’ genoemd – en zijn Mexicaanse collega Manuel Lopez Obrador de belangrijkste staatshoofden die vooralsnog geen avances maken op de toekomstige Amerikaanse president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20